Wethouder Pieter Jan Barnhoorn opende twee wisseltentoonstellingen in Museum Noordwijk. Zij zijn, naast de vaste collectie van het museum, te zien tot en met 31 december 2018.

Op 15 juni opende wethouder Pieter Jan Barnhoorn in Museum Noordwijk twee wisseltentoonstellingen met een wel zeer uiteenlopend karakter. In de Blauwdotterzaal is tot en met 31 december de tentoonstelling ’60 jaar ruimtevaart te zien’. Een verdieping daarboven is op de Middenzolder te zien welke schoeisels in het verleden in Noordwijk werden gedragen en hoe ze gemaakt werden. Laatstgenoemde kreeg de passende naam mee ‘Wie de schoen past….’

Na een welkomstwoord van voorzitter van het Genootschap Oud Noordwijk Leon Guijt, kreeg de coördinatrice van de werkgroep Textiel, accessoires en sieraden Sjaan van Kekeren het woord. Zij dankte het echtpaar Kees en Co v.d. Berg voor het beschikbaar stellen van heel veel onderdelen van de tentoonstelling ‘Wie de schoen past..’. Daarna was het woord aan Rob van den Berg, directeur van Space Expo en bedenker van de wisseltentoonstelling ’60 jaar ruimtevaart’. Hij nam de aanwezigen mee aan de hand hoe de tentoonstelling was opgebouwd en gaf een toelichtring op de tentoongestelde objecten, waaronder een indrukwekkend model van de Space Shuttle. Pieter Jan Barnhoorn wees in zijn toespraak op het grote belang van ESA/ESTEC als ook Space Expo voor en in Noordwijk. “De technologie die dankzij de ruimtevaart beschikbaar is gekomen is schier oneindig en is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Neem de banktransacties en de navigatie mogelijkheden. En dan heb ik het maar even niet over de economische betekenis. ESTEC geeft werk aan 2700 medewerkers, die voor een deel wonen en uitgaven doen in Noordwijk.” Hij ging ook in op het belang van het themajaar Space. “Met de evenementen in het themajaar willen wij de wereld van de ruimtevaart nog breder onder de aandacht te brengen. Met een druk op de knop werden op één van de aanwezige TV-schermen met de lancering van de Space Shuttle de wisseltentoonstellingen officieel geopend.