Op 26 februari werd het schilderij van Leo Klein Diepold overgedragen door de schenkers Sjaan van Kekeren en Peter van der Werf aan het Genootschap Oud Noordwijk. Het schilderij zal met de ander werken die het museum al heeft van Klein Diepold te zien zijn in Museum Noordwijk.

Museum Noordwijk is weer een prachtig schilderij van Leo Klein Diepold rijker dankzij een schenking van vrijwilliger Sjaan van Kekeren en haar partner Peter van der Werf. Het schilderij werd op 26 februari officieel overhandigd aan het Genootschap Oud Noordwijk.

Het museum profileert zich, naast een unieke vazencollectie geproduceerd rond 1900 in Noordwijk, met schilderijen van kunstenaars die in Noordwijk actief zijn geweest waaronder een aantal Duitsers schilders. Eén van hen is Leo Klein Diepold. Museum Noordwijk had al enkele werken van deze kunstenaar in haar collectie en kan  daar nu dankzij beide schenkers een prachtig werk, gemaakt in 1898, aan  toevoegen. Het schilderij werd dankzij een andere vrijwilliger van het genootschap, Jaques Dekker gespot bij een veilinghuis in Munchen. Hij tipte beide latere schenkers en zorgde er voor dat het schilderij namens hen kon worden aangekocht. Sjaan van Kekeren: “Als coördinatrice van de werkgroep Textiel & Sieraden van Museum Noordwijk was ik direct erg aangetrokken door dit portret van een vooralsnog onbekende dame. Zij is te zien met een prachtige hoed en dito bewerkte sjaal. Wij schenken het graag aan het museum om ook anderen te laten genieten van het schilderij.” Jaques Dekker: “Wij weten uit onder meer de toen verschijnende badkranten dat Klein Diepold (1865-1944) vanaf 1900 een aantal maanden per jaar in Noordwijk verbleef. Hij logeerde in de voormalige Villa Jacoba aan de Strandweg dat na de bestrating de naam Noord Boulevard kreeg.” Klein Diepold is bekend geworden van zijn portretten maar hij heeft ook bekende plekken in Noordwijk Binnen en Noordwijk aan Zee vereeuwigd waaronder Huize Offem, Calorama, de Kapel en de Jan Kroonsweg. Wie hij op het geschonken schilderij heeft geportretteerd is niet bekend. Mogelijk gaat het hier om de uit Arnhem afkomstige Emilie Anna Marie Voet met wie de schilder op 30 september 1897 in Utrecht trouwde. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit juist is. Het huwelijk hield overigens niet lang stand. In 1906 huwde hij Ilse Tappenbeck, dochter van de oprichter van Huis ter Duin Heinrich Tappenbeck en liet hij aan de toenmalige Pickéweg, tegenwoordig de Erasmusweg geheten, villa Pirola met het atelier De Kolibri bouwen. Naast Leo Klein Diepold waren ook zijn vader en twee broers kunstschilders. De derde broer was kunst recensent.”  Dankzij de inzet en bereidwilligheid van drie vrijwilligers van het Genootschap Oud Noordwijk is Museum Noordwijk weer een prachtig schilderij rijker. Het maakt een bezoek aan het museum aan het Jan Kroonsplein nog weer meer de moeite waard.