Museum Noordwijk toont de geschiedenis van de kustplaats Noordwijk door de eeuwen heen.

In onze vaste collectie wordt aandacht besteed aan het voormalige vissersdorp dat in de loop der jaren uitgroeide tot een mondaine badplaats en conferentie oord. In de twee stijlkamers is te zien hoe er in Noordwijk in het begin van de 20e eeuw geleefd werd. Er is in het museum prachtig en uniek ceramiek en aardewerk te zien. Zo heeft Museum Noordwijk de grootste collectie van de vermaarde porselein fabriek ‘De Kroon’. De schilderijencollectie, met werken van Noordwijkse schilders en (buitenlandse) schilders die in Noordwijk geschilderd hebben waaronder veel werk van Ludolf Berkemeier is op zich ook al een bezoek waard. Talloze beelden van Noordwijkse kunstenaars en de uitgebreide collectie kleding, sieraden en accessoires zijn te bewonderen. Het museum beschikt over zo’n 30.000 gedigitaliseerde foto’s van het vroegere Noordwijk. Zij zijn in te zien en afdrukken kunnen besteld worden.


Stijlkamers

Binhuis,

Het is feest in het binhuis, de mooie kamer of stijlkamer. Moeder ligt met haar kindje in de bedstee bij te komen van de geboorte.
De zondagse tafel is netjes gedekt, daar zorgt oma wel voor.
De kamer heeft een diggelkast waar de mooie spulletjes in staan. Ook staat er een linnenkast waar ondermeer 2 doodshemden inliggen.Dat hoorde bij de uitzet. De bijbel ligt erin, een flesje reukwater , een bosje lavendel en een naaimand.
Op de schoorsteen staan twee witte Lerwick hondjes die vader heeft meegebracht uit Engeland.Hij vist daar regelmatig in de buurt met de bomschuit.
Op zondag wordt er op het orgel gespeeld, psalmen of gezangen. De zoon kijkt belangstellend toe met zijn klompbootje.
Zijn zusje is de kat aan het borstelen.

Museumkeuken

Moeder en dochter zijn in de gezellige keuken met geraniums voor de ramen.Ze zijn druk bezig om vis te bakken en opoe zit lekker warm met haar voeten dichtbij het loggerfornuis. Zij heeft haar brilletje op en leest uit haar bijbeltje.
Er staan keulse potten en de grijs emaille pannen staan op de oliestellen.In de hooikist staat een pan rijst gaar te worden. Er staat ook was-en strijkgereedschap.
Het water voor de afwas en was komt uit de pomp.
In de keuken is de deur naar het gemak, ook wel kakhuis, stilletjes of secreet genoemd. Het bestaat uit een houten plank met een rond gat er in. Aan de wand hangen stukken krant als toiletpapier.

Terug naar boven

Ceramiek en aardewerk

Gedurende de eerste helft van de 20ste eeuw begonnen in Noordwijk een aantal aardewerkfabriekjes met hun activiteiten. De bekendste is Porcelein fabriek

‘De Kroon’ die van 1906-1910 actief was. Het prachtige sieraardewerk is een goed voorbeeld van de Nederlandse Art Nouveau. Museum Noordwijk heeft de grootste collectie in huis. In de stal van het museum staan de siervazen en tegeltableaux van Porceleinfabriek ‘De Kroon’ bij elkaar tentoongesteld. Kunstaardewerkfabriek ‘De Zwing’ ( 1927 – 1931 ) is een goed voorbeeld van Art Deco. Andere kunstaardewerkfabrieken zijn Northgo, Wassing en kunstpotterij Mertens. De vazen van De Zwing, Northgo, Wassing en kunstpotterij Mertens worden in een wisselende opstelling in de receptie en stal getoond.

Terug naar boven

Beelden

Maja van Hall beeldhouwster ( 1937-), woont en werkt sinds 1972 in Noordwijk. Van 6 oktober 2015-24 maart 2016 is er een expositie  over haar werk en dat van Roesja Trimbos geweest in het Museum Noordwijk met als titel: “ Troost, overleving en bezwering”. Door de Vrienden  van het Museum Noordwijk werd tijdens deze tentoonstelling het beeld “De Filosloof” aan het Museum Noordwijk geschonken. Het is te zien aan de Parallelboulevard naast het Museum.

Charlotte van Pallandt kwam in 1967 naar Noordwijk. Van deze belangrijke beeldhouwster heeft het museum  een aantal werken. Haar atelier was voorheen in gebruik door L. Oswald Wenckebach.

Ook van L. Oswald Wenckebach. staan werken in de vaste opstelling.

Tosca van den Haak, ceramiste en beeldhouwster, geboren in Noordwijk, werkte daarna in Voorburg. In wisselende opstelling is hun werk te zien op de achterzolder van het museum.

Terug naar boven

 

Schilderkunst

De schilderijencollectie van het museum bestaat in hoofdzaak uit werken uit de periode 1890-1940. Van de ruim honderd kunstenaars die in Noordwijk woonden en of werkten zijn er enkelen die zich onderscheiden door de duur waarin ze in Noordwijk waren of door het belang dat kunsthistorisch aan hun werk toegedacht wordt.

Het werk van de schilder Ludolph Berkemeier is goed vertegenwoordigd in de Collectie van Museum Noordwijk. Deze schilder vestigde zich na zijn opleiding in Duitsland (Düsseldorf en Weimar) op 28 oktober 1896 in Noordwijk. Zijn keuze voor onze badplaats deed hij vanuit economische overwegingen; de rijke, vooral Duitse toeristen waren zijn potentiële klanten. Berkemeier bleef nagenoeg onafgebroken woonachtig in Noordwijk tot zijn dood op 18 juli 1930. Werk van Berkemeier uit de vaste collectie van Museum Noordwijk is te zien in de stal.

Jan Wijsmuller schilderde landschappen, stadsgezichten, strandgezichten met bomschuiten en schelpenvissers. Hij had als bijnaam ‘Jan de Goeierd’ omdat hij zoveel onderscheidingen met z’n werk behaalde maar ook altijd klaar stond om andere schilders te adviseren. Zo wierp hij zich ook op als mentor van Ludolph Berkemeier. Enkele werken van zijn hand bevinden zich in de collectie van het museum en maken tevens deel uit van de vaste collectie m.n. in de stal.

Ook het werk van de schilder Leo Klein (von) Diepold heeft een duidelijke plek in de collectie van het museum. Deze Duitse schilder bezocht van 7 februari tot 29 augustus 1900 voor het eerst de badplaats Noordwijk. In de daarop volgende jaren kwam hij voor perioden van drie tot vier maanden terug om op 6 november 1906 te trouwen met Ilse Tappenbeck, de dochter van de oprichter van het Kurhaus Huis ter Duin. Op 15 oktober 1919 werd dit huwelijk ontbonden. Zijn Noordwijkse werk omvat diverse portretten, sociaal geëngageerde taferelen en impressies van Noordwijkse landschappelijke scènes. In de vaste opstelling is er altijd wel werk van Leo Klein Diepold opgenomen.

Leon Senf was voor langere tijd chef d’atelier bij de Porceleyne Fles te Delft en heeft m.n. kunsthistorisch naam gemaakt door de introductie van het zgn. Nieuw Delft’s. Als Leon Senf zich op 24 april 1918 in Noordwijk vestigt, is hij achtenvijftig jaar. Zijn tekeningen, aquarellen en schilderijen die vaak betrekking hebben op het landleven en deel uit maken van de collectie van Museum Noordwijk, geven een prachtig beeld van het vrije werk van deze kunstenaar die op 3 september 1940 overleed. Op de voorzolder (visserijzolder) hangt o.a. het portret van de badman Thijs van der Linde dat door het V.V.V. in 1928 gebruikt werd in een poster die op vele binnenlandse en buitenlandse stations te zien was.

De Rotterdamse schilder Maarten Jungmann vestigt zich in de zomer van 1922 in Noordwijk. Z’n voorliefde voor water als beeld zal daarbij van invloed zijn geweest. In de twintiger jaren werd hij door de kunstkenners als één van de grootste Nederlandse schilders ooit aangemerkt. In februari 1943 moeten hij en z’n vrouw in opdracht van de Duitse bezetter evacueren. Ze verhuizen dan naar Leiden, waar Maarten Jungmann op 9 december 1964 overlijdt. Naast de beelden waarin water een grote rol speelt, zijn ook zijn stillevens heel bijzonder. Z’n werk laat zich met dat van geen enkele andere schilder vergelijken. Het Noordwijks Museum heeft diverse werken van hem in haar collectie en regelmatig zijn daar voorbeelden van in de vaste collectie te zien.

Tenslotte kan in dit overzicht ook de schilder Daniël Noteboom niet ontbreken. Bij geen enkele andere schilder die in Noordwijk werkzaam is geweest, is de noodzaak om te produceren en te verkopen beter afleesbaar dan bij hem. De kwaliteit van zijn schilderwerk loopt dan ook sterk uiteen. Naast een aantal schitterende werken van zijn hand, zal hijzelf over een groot gedeelte van zijn oeuvre niet echt tevreden zijn geweest. Zijn schelpenvissertjes bijvoorbeeld produceerde hij bijna aan de lopende band. In menig Noordwijkse huiskamer is nog werk van zijn hand te vinden. Ook in de collectie van Museum Noordwijk ontbreekt het niet. Van 1910 tot 1 maart 1943 heeft deze van origine Rotterdamse kunstenaar in Noordwijk gewoond en gewerkt. Op 27 maart 1943 overlijdt hij in Leiden. In de stal van het museum is ondermeer een schelpenvisser van zijn hand te zien.

Terug naar boven

 

Collectie kleding, sieraden en accesssoires

Museum Noordwijk heeft een rijke collectie aan kleding en sieraden. Momenteel staat de teller op 4088 kledingstukken, die voorheen gedragen werden en 641 authentieke sieraden.

Vanaf de start van Museum Noordwijk is er passief verzameld op het gebied van klederdracht tot burgerkleding  en alles wat er bij hoort.

Later werden er ook aankopen gedaan om de lacunes in de collectie  op te vullen en om de collectie compleet te maken.

Dat komt onder meer door financiële schenkingen van derden. Maar ook de klederdrachtgroep heeft door de vele optredens in en buiten Noordwijk en de opbrengsten  van het Rad van Avontuur tijdens de Boekenmarkt op het Vuurtorenplein  geld verdiend waarmee het mogelijk was om prachtige aankopen te kunnen doen.

Elk jaar worden onderdelen van het museum  veranderd, kostuumpoppen aangekleed, vitrines en tentoonstellingen ingericht met de voorraad die in het depot van het museum aanwezig is. Dat zorgt ervoor dat alle  kleding en voorwerpen korter of langer te zien zijn.

We zijn dan ook heel trots om een deel van onze mooiste sieraden,  gouden en zilveren oorijzers en kanten kappen te tonen, die ruim honderd jaar geleden in Noordwijk gedragen werden.

Terug naar boven

Museum Noordwijk
Jan Kroonsplein 4
2202 JC Noordwijk
tel: 071 36 17 884
info@museumnoordwijk.nl
Plan uw bezoek via: bezoek@museumnoordwijk.nl

Openingstijden:
ma-za. 10.30 tot 14.00 uur

Vanaf 9 oktober:
di-za 10.30 tot 14.00 uur
zo. 12.00 tot 16.00 uur

Gesloten op:
1 januari (nieuwjaarsdag)
25 december (1e Kerstdag)
26 december (2e Kerstdag)

Laatste berichten

Wie is online

4 bezoekers online
0 gasten, 4 bots, 0 leden

Abonneren op nieuws

Huidige tentoonstellingen