Uniek werk toegevoegd aan collectie Museum Noordwijk

Met de aankoop van een schitterend bewaard gebleven aquarel uit 1890 van de hand van de Duitse schilder Hans Herrmann heeft het Genootschap Oud Noordwijk een uniek werk aan de collectie van Museum Noordwijk kunnen toevoegen. Het werk is uniek omdat Noordwijk aan Zee vanuit het noorden is vereeuwigd, waar nagenoeg alle werken in eigendom van het museum vanuit het zuiden, waaronder het Dobbelmannduin, zijn geschilderd. En tweede uniek punt is dat de bekende schilder Herrmann tot voor kort niet in verband werd gebracht met Noordwijk.

Herrmann (Johann (Hans) Emil Rudolf (8.3.1858, Berlijn – 21.7.1942, Berlijn) nam voor zijn kunstwerk positie op het hoge duin waarop de vuurbaak stond en waar later Seinpost gebouwd zou worden. In de verte zijn de contouren van het kort (1895) daarvoor gebouwde Huis ter Duin zichtbaar. De zeventiende-eeuwse kerk torent overal bovenuit en is in het beeld dominant aanwezig. Van de Noord Boulevard (later Koningin Wilhelmina Boulevard) is nog niets te zien. Het toen nog kleine dorpje wordt aan de noordzijde begrensd door het in 1895 bestraatte Cleypad dat vanaf dat moment Schoolstraat zou gaan heten. Het toerisme lijkt op het kunstwerk nog ver weg. Op het strand zijn slechts drie vrouwen in klederdracht te zien en de droevige restanten van een bomschuit. Vooraan in het beeld is rechts het huisje te zien van de gebroeders Duindam. Daar zou later, in 1911, pension Hollander verrijzen. Links staat de boerderij van Marbus, de schoonzoon van Nicolaas Barnhoorn. Direct daarachter zien we de opvallend okergeel gekleurde gevel van het huis van Niek den Hollander,  de voorloper  van pension Hollander. Herrmann was lid van de Berlijnse Academie, evenals van de groep ‘Elf’, waartoe ook Max Liebermann (met een wandeling door Noordwijk kunnen replica’s van zijn ‘Noordwijkse’ werken worden bewonderd) behoorde. Sinds 1879 zijn er regelmatig tentoonstellingen van het werk van Herrmann, georganiseerd in Europa en daarbuiten. Waaronder in de Verenigde Staten van Amerika en Australië. Hij werkte op veel plekken in Nederland, waaronder, Vlissingen, Spakenburg,  Amsterdam, Dordrecht, Veere, Delft, Leiden, Volendam, Egmond, Elburg, Breskens, Scheveningen en Katwijk. Hij schilderde vooral ‘en plein air’ en dan vooral dorps-, stads-, strand- en havengezichten, met vaak veel menselijke figuren, grauwe luchten en aandacht voor typisch Hollandse folklore-elementen. In 1890 was hij in Katwijk en bezocht toen ook Noordwijk. Aanvankelijk werd vanuit het genootschap tevergeefs een bod gedaan op de veiling waar ‘de Herrmann’ werd aangeboden. Het werk bleek aangekocht door een kunstvriend van Jaques Dekker, voorzitter van de tentoonstellingscommissie van Museum Noordwijk. Toen die hoorde dat het genootschap ook in de race was geweest om het aan te kopen besloot hij het belangrijke werk voor een gereduceerd bedrag over te dragen. Ook dat soort vrienden worden door het genootschap gekoesterd.

Foto: Het Genootschap Oud Noordwijk heeft met de aankoop een uniek werk van de Duitse schilder Hans Herrmann aangekocht. Jaques Dekker, hoofd van de tentoonstellingscommissie van Museum Noordwijk (l) en voorzitter van het genootschap Leon Guijt zijn blij met de aanwinst van de aquarel uit 1890, die prachtig bewaard is gebleven.