Wateringse Vest in Delft: Leon Senf; Gouache op karton, 90 x 62 cm

Door genereuze schenkingen heeft Museum Noordwijk haar collectie kunnen uitbreiden met drie mooie werken van Leon Senf. Het gaat om de krijttekening ‘Schaap scheren’, een gouache ‘De Wateringse Vest in Delft en een inkttekening ‘Werkpaard’. Senf iseen belangrijke schakel in de vastlegging van de geschiedenis van Noordwijk.Het museum heeft al zo’n 125 werken van deze, voor de cultuurhistorie van het dorp belangrijke, kunstschilder en is blij dat door de schenkingen drie belangrijke werken kunnen worden toegevoegd. Leornardus Johannes Senf was het negende kind in het gezin Senf en de derde met dezelfde voornaam. Zijn broers stierven al op jeugdige leeftijd voordat Leon geboren was. Dat hij van jongs af aan een verwoed tekenaar was had vermoedelijk te maken zijn slechte gehoor. Schilderen werd zijn grote passie maar het ontbrak hem aan de financiële middelen om daar volop mee bezig te zijn. Door zijn jarenlange werkzame leven bij de Poceleyne Fles kon hij in zijn onderhoud voorzien en tegelijkertijd zijn vaardigheden verbeteren.  In die tijd vestigde hij ook zijn landelijke bekendheid. Zijn bouwaardewerk voor het Vredespaleis in Den Haag en de Stadsgehoorzaal in Haarlem zijn slechts enkele voorbeelden van zijn grote bijdrage aan de cultuurschat van Nederland.  Zijn relatie met Noordwijk ontstond door enkele vakantieperiodes die hij met zijn gezin hier doorbracht.  Die bevielen kennelijk zodanig dat hij zich op 24 april 1918 met zijn gezin vestigde in ‘Eureka ’een atelierwoning aan de Duinweg 10 in Noordwijk. De huisvesting in Noordwijk kreeg een meer permanent gevolg toen Senf op 27 mei 1926 een stuk gerond kocht van de Duinexploitatie maatschappij ‘De Toekomst’ aan de Duinweg en daarop een huis liet bouwen. Hij noemde zijn woning ‘Elcapa’ naar de beginletters van zijn echtgenote,  zijn kinderen en hemzelf. Een door hem zelf vervaardigd plateau met een ploeger en paarden van keramisch aardwerk met de tekst ‘Labor  Sacratus ‘ oftewel arbeid adelt is nog steeds op het betreffende huis te zien. Na het overlijden van zijn echtgenote Elizabeth Senf-Winkelman op 17 mei 1934 vertrok Senf op 30 juni vanuit Noordwijk naar Schoorl. Op 22 maart 1938 keerde Senf voor een jaar terug in Noordwijk om daarna weer af te reizen naar Schoorl. Op  3 september 1940 overleed hij in Alkmaar. Z’n oorspronkelijke voorkeur voor het werken als vrij kunstenaar kreeg in zijn latere leven een steeds belangrijker plek. Als hij zich op 58-jarige leeftijd in Noordwijk vestigt zit hij midden in dat proces. Naast een bescheiden oeuvre in olieverf heeft hij veel schetsen, pentekeningen, krijttekeningen en aquarellen nagelaten. Z’n gegevens daarvoor vond hij niet alleen in Noordwijk maar ook in o.a. ook in de provincies Overijssel, Limburg en Gelderland en in Duitsland en Italië. De naam van de Leon Senfstraat herinnert ons vandaag de dag nog steeds aan deze kunstenaar. De voorziene uitbreiding van Museum Noordwijk maakt het mogelijk om de werken van Senf maar ook prachtige werken van andere belangrijke schilders die het ‘oude’ Noordwijk hebben vastgelegd zoals Berkemeier, Wijsmuller en Liebermann nog beter dan nu mogelijk is tentoon te stellen.

Expositie 1+1+1+1 = één

expositie Wie de schoen past . . . .