Op 1 februari werd de tentoonstelling  1 + 1 + 1 + 1= één in Museum Noordwijk feestelijk geopend door commissaris der Koning Jaap Smit. De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van de kernen Noordwijk Binnen, Noordwijk aan Zee, Noordwijkerhout en De Zilk, die vanaf 1 januari dit jaar samen de nieuwe gemeente Noordwijk vormen.

De ruim 85 genodigden werden welkom geheten door voorzitter van het Genootschap Oud Noordwijk, Leon Guijt. Hij ging in het kort in op het ontstaan en de doelstelling van het genootschap dat naast Museum Noordwijk ook de verantwoordelijkheid heeft voor Streekmuseum Veldzicht. Hij dankte  Willemijn Gertsen en Jaques Dekker die als tentoonstellingscommissie samen met een aantal andere vrijwilligers de tentoonstelling mogelijk hebben gemaakt. Wethouder Sjaak van den Berg sprak namens het college zijn complimenten uit voor de interessante en leerzame tentoonstelling. “Dit is een expositie die alle inwoners van de vier kernen moeten gaan zien.” Daarna was het de beurt aan de commissaris der Koning Jaap Smit. “Het is goed dat het Genootschap Oud Noordwijk de fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout heeft aangegrepen om een tentoonstelling over de geschiedenis en eigenheid van de vier keren te organiseren. Een herindeling is naast een stap naar een groter schaalniveau namelijk ook het intensiveren van aandacht voor de gemeenschappen. Bij discussies over opschaling maak ik zelf altijd het onderscheid tussen gemeente en gemeenschap. Ik ben blij verrast over de omvang van het genootschap dat naast 1500 leden ook zo’n 130 vrijwilligers telt. Het is goed om te merken dat zoveel inwoners betrokken zijn bij de rijke geschiedenis van Noordwijk en zich willen inzetten voor het bewaren en tentoonstellen van dat erfgoed. Het museum speelt ook een belangrijke rol voor het toerisme. Want naast de inwoners richt u zich ook op de vele toeristen en de congresgangers die Noordwijk ieder jaar bezoeken. Kijkend naar die laatste twee doelgroepen is een aantrekkelijk Museum Noordwijk van belang voor de ontwikkeling van de sector recreatie en toerisme, toch één van de dragende economische pijlers van deze streek. Mede om die reden is het goed om te horen dat het Genootschap Oud Noordwijk samen met de gemeente aan uitbreiding van dit Museum Noordwijk werkt. Ik wens u veel succes met de realisatie van die plannen. Ik hoop dat de tentoonstelling veel inwoners van Noordwijk gaat trekken, die zo meer over de geschiedenis van hun gemeenschappen kunnen leren. Ook hoop ik dat veel toeristen en congresgangers de weg naar het museum en deze tentoonstelling zullen vinden. Het is tijd voor de openingshandeling.” Daarop kreeg Smit een afstandsbediening in handen waarmee hij de film, gemaakt door de vrijwilligers van de filmclub van het genootschap,  over de geschiedenis van de vier kernen startte. Een rondgang langs de aanwezigen leerde al snel dat naast Van den Berg en Smit ook de anderen zich lovend uitlieten over de tentoonstelling en het werk van de betrokken vrijwilligers.

Noordwijk’s nieuwe meesters