Tentoonstelling ‘Allemaal Noordwijkers’ geopend in Museum Noordwijk

Op 9 oktober vond in de Blauwdotterzaal van Museum Noordwijk de officiële opening plaats van de wisseltentoonstelling ‘Allemaal Noordwijkers’. Het bestuur van het Genootschap Oud Noordwijk was zeer vereerd dat Wouter Senf, de achterkleinzoon van de bekende Noordwijkse kunstenaar Leon Senf, de opening wilde verrichten. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 21 maart volgend jaar.

Bij de officiële opening van de tentoonstelling konden vanwege het streng gehanteerde corona protocol helaas lang niet alle in aanmerking komende mensen aanwezig zijn. Desondanks werd het een feestelijke aangelegenheid. Voorzitter Leon Guijt heette de aanwezigen welkom en bedankte de inzet van de tentoonstellingscommissie en andere vrijwilligers die ook deze tentoonstelling weer mogelijk hebben gemaakt. Hij dankte ook Wouter Senf en zijn echtgenote die eerder dit jaar maar liefst 253 werken van overgrootvader Leon Senf aan het genootschap  schonken. Vanzelfsprekend was er maar één persoon die in aanmerking kwam om de tentoonstelling, waar ook veel werken van Leon Senf te bewonderen zijn, te openen en dat was Wouter Senf. Tijdens zijn openingswoorden werd duidelijk dat het vastleggen van het wel en wee belangrijk is voor de nazaten om te weten wat hun voorouders heeft beziggehouden. Waarom Leon Senf in Noordwijk belandde blijkt een mysterie dat op de dag van vandaag voor de familie voortduurt. Wouter vertelde dat zijn overgrootvader een harde werker is geweest getuige die enorme hoeveelheid kunstwerken die hij heeft vervaardigd. En dat de personen die hij graag op het schilderdoek vastlegde ook harde werkers waren waaronder boeren en vissers. Over de schenking zei hij het volgende : Dat is een bewuste keuze geweest. “De werken moeten te zien zijn voor iedereen die er kennis van wil nemen. Omdat een groot aantal restauratie nodig heeft is het voor ons als familie belangrijk dat het Genootschap Oud Noordwijk die taak op zich heeft willen nemen.” Het echtpaar genoot zichtbaar van een aantal schilderijen van de hand van Leon Senf die door restauratie weer in volle glorie te zien zijn. Maar er is nog veel meer te genieten. Alle portretten die in de tentoonstelling te zien zijn hebben op de één of andere manier met Noordwijk te maken. Het zijn portretten van Noordwijkers die veelal met naam en toenaam bekend zijn en/of portretten die door Noordwijkers gemaakt zijn. De tentoonstelling bevat schilderijen, werken op papier en grafische werken  van gerenommeerde portretkunstenaars waaronder ook Leo Klein Diepold, L.O. Wenckebach, Charlotte van Pallandt en Marinus Heijnes. Uit de fotoarchieven zijn mooie foto’s geselecteerd van bekende Noordwijkers die gemaakt zijn door onder andere de toentertijd bekende fotografen Jacob Braakman en Toon van Kampen. En die door de inzet van Willem van de Haak weer een prachtige uitstraling en kwaliteit hebben gekregen. Hedendaagse Noordwijkse kunstenaars, zoals Joke C. Bos en Saskia van der Linden hebben ook hun welverdiende plek gekregen. “Allemaal Noordwijkers’ verdient het om door alle Noordwijkers gezien te worden. Dat kan tot en met 21 maart volgend jaar.

Foto boven: Wouter Senf en zijn echtgenote bij een van de werken van overgrootvader Leon Senf die zij geschonken hebben aan het genootschap en die ondertussen gerestaureerd te zien is in de tentoonstelling ‘Allemaal Noordwijkers’.

Achterkleinzoon van de bekende schilder Leon Senf, Wouter Senf tijdens de opening van de nieuwe wisseltentoonstelling ‘Allemaal Noordwijkers’ in Museum Noordwijk.