Vanaf 1 juni is in Museum Noordwijk de tentoonstelling ’60 jaar ruimtevaart’ te zien. De officiële opening vindt plaats op 15 juni omdat op 1 juni in en om het museum aandacht is voor de kick off van de Max Liebermann wandeling.

Deze week wordt er hard gewerkt om de wisseltentoonstelling, die onderdeel is van de evenementen om het themajaar Space luister bij te zetten, in te richten. Directeur van Space Expo, Rob van den Berg is de drijvende kracht achter de tentoonstelling. “Om zes decennia ruimtevaart in beeld te brengen gebruiken wij in totaal 13 panelen. De eerste behandelt de eerste satellieten. Vervolgens laten wij de eerste mensen in de ruimte en de eerste landingen op andere hemellichamen voorbijkomen. Noordwijk (ESTEC) en ruimtevaart hebben een eigen paneel. Ook de eerste vluchten naar de grenzen van het zonnestelsel zijn  te zien. Nederlanders in de ruimte worden  belicht. De Space Shuttle (er is ook een indrukkwekkend schaalmodel te zien) verdient een eigen paneel. Dat geldt ook voor de ruimtetelescopen, waaronder ANS die ook als object te bewonderen is. Interessant zijn ook de deels nog rijdende voertuigen op onder andere Mars. Heel belangrijk zijn de vele toepassingen vanuit de ruimtevaart, zoals telecommunicatie, aardobservatie en navigatie. Oude, bestaande en toekomstige ruimtestations komen voorbij. Dat geldt ook voor de grote Nederlandse bijdrage aan de technologie in de ruimte. Als laatste zoomen wij in op de toekomst met herbruikbare raketten en astronauten die jaren in winterslaap kunnen reizen.” Naast panelen zijn er ook prachtige bewegende beelden te zien die aanvullend een mooi inzicht geven in 60 jaar ruimtevaart en die begon met de Russische  Spoetnik (ook in schaalmodel aanwezig).