Laatste Nieuws

Het laatste nieuws van Museum Noordwijk

M.C. Escher in Glas

Prachtige tentoonstelling in Museum Noordwijk

Op 20 januari opent Museum Noordwijk na een interne opknapbeurt haar deuren voor het publiek. Naast de vaste tentoonstelling is er een prachtige expositie met werk van de Noordwijkse  kunstenaar Joost Wijnberg te bewonderen. Hij toont een groot aantal van zijn unieke glas in lood kunstwerken, in de stijl van Tiffany,  die allemaal gebaseerd zijn op het werk van de beroemde Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972).

Escher is in binnen- en buitenland bekend geworden om zijn tekeningen en grafieken met de meest onmogelijke accenten en schijnbaar onmogelijke constructies. Wie kent niet de litho ‘Reptielen’ uit 1939. Hagedisjes die uit een boek komen lopen, daar tot leven komen en vervolgens weer in het boek kruipen. Of ‘Dag en Nacht’ uit 1938 waarbij weilanden overgaan in witte ganzen die naar de nacht vliegen en zwarte ganzen die naar de dag toe vliegen. De als graficus opgeleide Joost Wijnberg heeft tientallen werken van Escher in glas in lood gevangen. Ze worden voor het eerst in een omvangrijke tentoonstelling  aan het publiek getoond. “Ik ben in 1985 min of meer in de ban geraakt van het werken met glas in lood, waarna ik mijn werk als graficus gedag heb gezegd. En dat heeft mij nooit meer losgelaten. Ik geef sindsdien cursussen in mijn atelier in Noordwijk en als hobby maak ik zelf glas in lood kunstwerken. En ik vind het nog steeds hartstikke leuk.” Wijnberg is sinds het begin van zijn tweede carrière gefocust op het werk van Escher. “Ik ben met relatief eenvoudige werken begonnen en gaandeweg heb ik steeds meer stappen gezet. Nu maak ik werken à la Escher waarvan deskundigen op voorhand zeiden dat dit niet zou kunnen in glas in lood. “ Ik maak eerst een studie van een werk van Escher. Van dat werk maak ik een scan en vervolgens ga ik aan de slag met het maken van werktekeningen. Want de aard van het werk van Escher, dat bijvoorbeeld aan de uiteinden niet lijkt op te houden is niet één op één te vangen in glas in lood, waar randen om heen zitten. Ik verdiep mij ook in figuren die hij geschetst heeft maar uiteindelijk niet verwerkt heeft in zijn definitieve tekeningen en grafieken.” Het aantal stukjes glas en de ingewikkeldheid van die stukjes bepaalt de tijd om een kunstwerk te maken. “ Een kunstwerk met 30 stukjes kost mij een dag. Maar ik heb ook werken gemaakt van zo’n 900 stukjes. Daar ben ik per werk wel vier maanden mee bezig.” Wijnberg betrekt zijn Tiffany glas uit Amerika. “Dat is toch nog steeds de bakermat voor het Tiffany glas, dat onder de naamgever een bloeitijd doormaakte. “Glas in Lood ramen werden al rond 1400 gemaakt. Ik werk met koperfolie waardoor er veel verfijnder glas in lood ramen kunnen worden gemaakt.” Kom kijken en verwonder u zelf. De unieke kunstwerken zijn te koop.

Joost Wijnberg bij een van de bekende werken van Escher ‘Band van Mobius II met Rode Mieren, dat op een prachtige wijze door hem vereeuwigd is glas in lood. Momenteel legt hij de laatste hand aan de tentoonstelling.

VVV Noordwijk na opknapbeurt weer open

Op 13 januari zal de VVV-balie in Museum Noordwijk weer open zijn voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In de afgelopen twee weken is er hard gewerkt om onderhoud te plegen en nieuwe elementen, zoals een kassa en een souvenirkast toe te voegen.

Sinds de komst van de VVV balie naar Museum Noordwijk, in april 2017 is er veel veranderd rond de openingsdagen en -tijden van het historische pand aan het Jan  Kroonsplein in Noordwijk aan Zee. In gevolg de afspraken met Noordwijk Marketing over de openstelling van de VVV is het museum vaker en langer open. Desalniettemin is In onderling overleg besloten om tussen 2 januari en 12 januari toch twee weken dicht te gaan om onderhoud aan de entree te kunnen verrichten en enkele noodzakelijk aanpassingen door te voeren. De vloeren, de muren en het plafond van de entree van het museum waar de VVV-balie te vinden is zijn met inzet van onder meer Chris van Kesteren en Bert Plug opgeknapt. Er is door Rob Ohlenschlager een nieuwe souvenirkast gebouwd, waardoor ook de nieuw aangeschafte aandenkens een mooie plaats hebben gekregen. Willem Peschier zorgde ervoor dat aan de wens van de 23 actieve receptionisten tegemoet kon worden gekomen om de balie te verplaatsen. Ben Matser was nauw betrokken bij het installeren van de nieuwe kassa. De inrichting werd ook aangepakt waardoor er nu onder meer een mooie en overzichtelijke uitstalling van de boeken mogelijk is die in het museum verkocht worden. Na twee weken noeste arbeid waar ook andere vrijwilligers bij betrokken waren is de VVV klaar voor het nieuwe jaar. Museum Noordwijk is op 20 januari weer open voor het publiek met onder meer een mooie wisseltentoonstelling van glas in lood kunstwerken naar ontwerp van M.C. Escher.

Ben Matser en Willem Peschier bezig met de laatste werkzaamheden rond de opknapbeurt van de VVV-balie in Museum Noordwijk.

Nieuwe aanwinst schilderij van Leo Klein Diepold

Bollenpelsters van Leo Klein Diepold
Afgelopen week is het Genootschap Oud Noordwijk door tussenkomst van Jaques Dekker via een veiling in Duitsland in het bezit gekomen van een werk van Leo Klein Diepold. Op het schilderij, dat zeer waarschijnlijk in 1905/1906 in Noordwijk is gemaakt, heeft de van oorsprong Duitse schilder twee bollenpelsters vereeuwigd.

Klein Diepold, die op 27 augustus 1865 in Dortmund werd geboren als Frederich Rudolph Leopold Klein-von Diepold heeft een tamelijk omvangrijk oeuvre achtergelaten waarin een aantal thema’s de boventoon voert. Naast portretten, realistische en socialistische thema’s heeft hij ook het toenmalige leven in Noordwijk vastgelegd in strandgezichten, natuurlocaties en opvallende gebouwen. Daaronder zijn het voormalige landgoed Offem, Calorama en de toren van de Oude Jeroenskerk. Uit de overlevering weten wij dat Klein Diepold vanaf 1900 in villa Pirola woonde aan de toenmalige Pickéweg, wat nu de Erasmusweg is. Op de plaats van de villa staat nu een woning met de naam Nieuw Pirola. Tussen de villa en Huis ter Duin stond een bollenschuur eigendom van genoemd hotel waarin bollen werden verwerkt voor de verkoop. Het is denkbaar dat het schilderij, dat nu in het bezit is gekomen van het genootschap, daar zijn oorsprong vindt. Klein Diepold en een andere van oorsprong Duitse Schilder Ludolph Berkemeier, die ook in Noordwijk heeft gewoond en geschilderd heeft, kenden elkaar van de opleiding aan de Kunstakademie Düsseldorf. Leo Klein Diepold heeft Ludolph Berkemeier ook geportretteerd. Klein Diepold heeft veel portretten op zijn naam staan waaronder die van de familie Tappenbeck. In 1906 trouwde hij Hermina Elisabeth (roepnaam Ilse) Tappenbeck, dochter van de oprichter van Huis ter Duin Heinrich Tappenbeck. Daardoor duikt de naam van Klein Diepold regelmatig op in de kasboeken van Huis ter Duin. Het huwelijk hield 13 jaar lang stand. Langer dan zijn eerste huwelijk met de uit Arnhem afkomstige Emilie Anna Marie Voet. In 1921 verliet Klein Diepold Noordwijk om naar Berlijn te verhuizen. Hij kwam nog tot 1925 voor korte bezoekjes terug naar Noordwijk. Museum Noordwijk is in het bezit van een aantal werken van deze voor Noordwijk belangrijke schilder en is verheugd er weer een mooi werk aan toe te kunnen voegen.

 

 

Aanwinst van een Ludolph Berkemeier

Vanaf vandaag is onze nieuwe Ludolph Berkemeier (1864-1931) te zien in het museum! Het ‘Gezicht op Noordwijk aan Zee’, 86x132cm, is dankzij een particuliere gift en de inzet van onze vrijwilligers een mooie toevoeging aan onze collectie. Het schilderij is gevonden op een veiling in Los Angeles

nieuwe aanwinst Doopjurkje

Wat geweldig! Hansje Robinson – Hoek kwam een doopjurkje van haar vader (Hugo Hoek van Hotel Hoek) brengen voor de klederdracht van het museum. Geweldig! Heel blij mee!

Pagina 1 van 912345...Minst recente »

Museum Noordwijk
Jan Kroonsplein 4
2202 JC Noordwijk
tel: 071 36 17 884

Openingstijden
1 maart – 1 oktober
ma-za. 10.00 tot 17.00 uur
zo. 11.00 tot 16.00 uur
1 oktober – 1 maart
di-za. 11.00 tot 17.00 uur
zo. 11.00 tot 16.00 uur

Gesloten op:
1 januari (nieuwjaarsdag)
25 december (1e Kerstdag)
26 december (2e Kerstdag)

Laatste berichten