Noordwijk’s Nieuwe Meesters 

verlengd tot en met 4 september 2020!

In deze tentoonstelling wordt er werk getoond van levende kunstenaars die een duidelijke band met Noordwijk hebben en zich een plaats in de kunstwereld veroverd hebben. Het gaat bij deze tentoonstelling dus niet over het erfgoed van vroeger, maar over het erfgoed van vandaag en morgen. Het werk van Jaap Deelder, Hans van Duijn, Jurriaan van Hall, Maddy Schwarz, Abel Staring (Wim van der Lee) en Daniël Tavenier levert een zeer gevarieerd en spannend beeld op dat u als u belangstelling hebt voor de kunsten en betrokken bent bij Noordwijk zeker niet aan u voorbij moet laten gaan!

Ontdek de tentoonstelling!

 

JAAP DEELDER –
ORNITHOLOGISCHE PRECISIE

 

Jaap maakt beelden in hout en steen waarbij vogels een centrale rol spelen. Hij gebruikt hiervoor verschillende hout- en steensoorten. Nagenoeg alle soorten vogels, van ijsvogels tot arenden, worden soms alleen, soms als paar of in een groepje, in ornithologische precisie weergegeven; de maten en verhoudingen van de vogels moeten juist zijn. Daarbij beeldt de kunstenaar de vogels uit in hun natuurlijke houdingen (soms vliegend) en vaak ook in ware grootte. Zijn doel is om de schoonheid van de vogel in precisie weer te geven. In enkele gevallen introduceert Jaap een zekere stilering in het werk. Dit kan ingegeven worden door eigenschappen van het materiaal – hardheid, kleur, nerven – of door een technisch of artistiek inzicht.

Jaap heeft zich zelf de techniek van het houtsnijden en steenbewerking eigen gemaakt. In zijn visie staan deze twee disciplines heel dicht bij elkaar. Ze vereisen hetzelfde technische uitgangsprincipe: weghalen. ‘Aan de buitenkant is niet zichtbaar waar de schoonheid in verscholen ligt.’ Hij begint vrij snel in het massieve materiaal te werken, waarbij  hij op zoek gaat naar het mooiste exemplaar van de vogel die hij erin kan maken. Hij wil de vogel zo eenvoudig mogelijk houden, levend, echt, maar toch gevangen in het materiaal. Veel van het hout dat hij gebruikt vindt hij zelf.

Jaap Deelder is lid van de internationale kunstenaarsvereniging ‘Artists for Nature Foundation’, die zich bezighoudt met het organiseren van grootschalige natuurbeschermingsprojecten. Met deze vereniging heeft Jaap meegedaan met meerdere exposities in het buitenland en de bijbehorende publicaties, waaronder projecten over de Catalaanse Pyreneeën en het kanaaleiland Sark.

Jaap Deelder, die opgegroeid is in Noordwijk, woont tegenwoordig in Voorhout.

HANS VAN DUYN –
ARCHEOLOGIE

 

Dat Hans sterk verbonden is met de natuur is duidelijk zichtbaar in zijn massieve schilderijen. Als een archeoloog legt hij in zijn werk de eerder aangebrachte lagen weer bloot; hij probeert daarmee iets terug te zoeken dat we in de wereld zijn kwijtgeraakt. Naast natuur, zijn geschiedenis en religie belangrijke inspiratiebronnen die Hans’ weergaves een gevoel van tijdloosheid meegeven.

Hans geeft niet alleen een weergave van zijn proces, maar geeft aan zijn werk ook een stuk materie mee. Hij werkt op houten panelen waar hij met behulp van water en bindmiddel

ander materiaal op aanbrengt. Dit kan van alles zijn: aarde, zand, klei, boomblaadjes, touwtjes, jute. De lagen creëert hij met champagnekrijt, strandolie en caseïne. De schiftingsprocessen die daarbij ontstaan veroorzaken een fascinerend effect op het werk. Hij haalt lagen weg en krast in de lagen om de door hem gewenste huid te verkrijgen.

Hans heeft de lerarenopleiding tekenen gevolgd aan de Vrije Leergangen (Amsterdam) en vervolgens de Koninklijke Academie (Den Haag). Hij wordt vertegenwoordigd door diverse galeries in Noordwijk, Amsterdam en Deventer. Zij werk bevindt zich in collecties in Nederland, Engeland, België, Canada, Frankrijk en Japen.

Hans van Duyn is geboren in Noordwijk en woont en werkt alhier.

JURRIAAN VAN HALL –
GROOTS EN DIVERS

 

Als kunstschilder begonnen in de jaren 80, werkt Jurriaan van Hall momenteel aan het creëren van projecten. In al zijn – zeer diverse – werk is de menselijke figuur een terugkerend onderwerp. Zo hebben zijn sculpturen in de Noordwijkse openbare ruimte de menselijke figuur als basis. Het zijn beelden die een onverhulde importantie uitstralen. Van Hall werkt met heel verschillende materialen: polyester, kneedepoxy, brons, keramiek, marmer, piepschuim, als ook met nieuwe media; een kunstvorm waarmee hij al vroeg in zijn kunstenaarschap is gaan experimenteren. Het werken in zo veel diverse kunstvormen heeft tot een aantal zeer indrukwekkende projecten geleid, waarmee de toeschouwer in deze tentoonstelling kennis kan maken.

Jurriaan is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) en de Rijksacademie Amsterdam. Ook heeft hij een opleiding gevolgd aan de Royal College of Art in Londen. Al op jonge leeftijd is de kunstenaar in binnen- en buitenland gaan exposeren; eerst met After Nature, later individueel. Inmiddels heeft de kunstenaar zijn sporen verdiend. Het stedelijk museum De Lakenhal heeft in 1997 een overzichtstentoonstelling van zijn werk gepresenteerd, waarbij een lijvige biografie is verschenen. In 2004 is Jurriaan van Hall verkozen tot ‘Kunstenaar van het Jaar’. In 2007 onthulde de gemeente Noordwijk het beeld Family op de Koningin Wilhelminaboulevard. Het werk Inner/Space Out is in 2013 langdurig (onbepaalde tijd) in bruikleen gegeven aan Space Expo in Noordwijk. Een recent werk van de kunstenaar in de openbare ruimte is het monument voor de Engelandvaarders aan de kust van Katwijk, onthuld in 2017.

Jurriaan is op 10-jarige leeftijd in Noordwijk komen wonen en woont nu in Amsterdam. Hij werkt vanaf 1998 in het voormalig atelier van Charlotte van Pallandt aan de Gooweg.

MADDY SCHWARZ –
DOORLEEFD TEXTIEL

 

In het werk van Maddy Schwarz loopt het verbeelden van de mens in zijn bestaan, met al zijn geheimen, wonderen en emoties, als een rode draad. Met haar werk vertelt zij een verhaal; ze geeft een diepere, doorleefde laag weer van de mens. ‘Troost’, ‘Nieuw begin’ zijn thema’s die de kunstenares bewogen hebben tot het maken van sculpturen en maskers voor deze tentoonstelling.

Maddy’s wortels liggen in textiel. Tijdens haar ervaringen met textiel heeft zij een techniek ontwikkeld voor de bewerking van zijdevlies met bindmiddel. Het rauwe van de zijde en de gevarieerde, verweerde uitstraling van het bindmiddel zijn haar instrumenten om organische (soms) transparante sculpturen te creëren, die een wat vervreemdend effect hebben en ook veel emoties oproepen.

Na aanvankelijk een opleiding aan de Pedagogische Academie, koos Maddy uiteindelijk voor de kunst. Ze begon met modeontwerp en volgde daarna opleidingen aan de Kunstfactor (Utrecht), Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Leiden) en Figura Sculpture (Amsterdam). Zij blijft zelf uitvinden: met ieder werk experimenteert zij met bindmiddelen, pigmenten en chemische bewerkingen, waardoor unieke sculpturen ontstaan waarmee de kunstenares in gesprek wil met de toeschouwer.

Haar werk is geëxposeerd in Nederland, Italië en Engeland.

Maddy Schwarz woont en werkt in Noordwijk.

DANIËL TAVENIER /
ABEL STARING
 –
HAIGA

 

Voor de expositie Nieuwe Meesters heeft Daniël gekozen voor HAIGA, een project dat hij maakte in samenwerking met de dichter Abel Staring.

Daniël Tavenier en Abel Staring verkennen in hun HAIGA-project de combinatie woord en beeld. De benaming HAIGA is ontleend aan de Japanse vorm van dichtkunst waarbij een vers – haiku (een vers van drie regels) of tanka (een vers van vijf regels) – gecombineerd wordt met een afbeelding. De kunstenaars interpreteren de haiga als volgt: ofwel Daniël maakt een schilderij dat Abel inspireert tot een haiku of tanka, ofwel Abel dicht een haiku of tanka waarop Daniel in beeld reageert. Zij zijn ervan overtuigd dat woord en beeld niet hoeven te corresponderen om elkaar te versterken. Tere, meditatieve beelden worden gecombineerd met enkele, subtiel gekozen woorden. Met beide middelen geven zij uiting aan de werkelijkheid; zij laten zich hierbij inspireren door hun omgeving: het strand, de duinen, kustdorpen en bollenvelden.

Daniël werkt bij voorkeur met natuurlijk materialen en zelfgemaakte verf. De thema’s van zijn schilderijen hebben nagenoeg altijd te maken met Noordwijk en de omringende natuur. Hij hanteert een losse, krachtige, expressievolle toets.

Daniël is opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (Den Haag), waarna hij meteen met zekere regelmaat begon te exposeren. Zijn werk is meermaals in het Katwijks Museum geëxposeerd; het is aangekocht door diverse instanties in Noordwijk, waaronder de Sint Jeroenskerk die permanent een zevenluik van Daniël toont.

Daniël is in Katwijk geboren, maar woont en werkt al ruim 25 jaar als beeldend kunstenaar in Noordwijk.

Abel Staring, pseudoniem voor Wim van der Lee die dateert uit 1943, publiceert teksten op internet, waaronder voor Haiku Nederland Groep. Abel is opgeleid als theoloog aan de universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Leiden. Daarnaast heeft hij psychotechniek gestuurd in Utrecht en filosofie in Leiden. Abel was lange tijd hervormd predikant in Noordwijk-Binnen. Nu wil hij met proza en Japanse dichtvormen zoveel mogelijk zeggen met zo min mogelijk woorden.

Abel woont en werkt in Noordwijk.

Nieuws en activiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten
rondom het Museum Noordwijk.

OPEN MONUMENTENDAG BIJ MUSEUM NOORDWIJK Aanstaande zaterdag 11 september is Museum Noordwijk gratis te bezoeken. Het is ook de allerlaatste kans om de tentoonstelling ALLEMAAL NOORDWIJKERS te bekijken. Het museum is open van 11:00 - 17:00 uur.

Bereikbaarheid Museum Noordwijk

Op maandag 13 september wordt begonnen met het vernieuwen van de Parallelboulevard.Gedurende een aantal maanden is het museum daardoor niet via de Parallelboulevard te bereiken, maar gelukkig wel via andere routes.Deze omleidingsroutes vindt u op...

Foto van de maand september 2021

Foto van de maand september 2021

Hoofdstraat met Exterslop Het pand in het midden was voorheen de TV en elektriciteitwinkel van J. de Ruiter. Dit pand liep naar achteren door tot de A. van Rooyenstraat. Links het Exterslop, hier ging je vroeger door als je naar school ging naar de Huis ter...