JAAP DEELDER –

ORNITHOLOGISCHE PRECISIE

Jaap maakt beelden in hout en steen waarbij vogels een centrale rol spelen. Hij gebruikt hiervoor verschillende hout- en steensoorten. Nagenoeg alle soorten vogels, van ijsvogels tot arenden, worden soms alleen, soms als paar of in een groepje, in ornithologische precisie weergegeven; de maten en verhoudingen van de vogels moeten juist zijn. Daarbij beeldt de kunstenaar de vogels uit in hun natuurlijke houdingen (soms vliegend) en vaak ook in ware grootte. Zijn doel is om de schoonheid van de vogel in precisie weer te geven. In enkele gevallen introduceert Jaap een zekere stilering in het werk. Dit kan ingegeven worden door eigenschappen van het materiaal – hardheid, kleur, nerven – of door een technisch of artistiek inzicht.

Jaap heeft zich zelf de techniek van het houtsnijden en steenbewerking eigen gemaakt. In zijn visie staan deze twee disciplines heel dicht bij elkaar. Ze vereisen hetzelfde technische uitgangsprincipe: weghalen. ‘Aan de buitenkant is niet zichtbaar waar de schoonheid in verscholen ligt.’ Hij begint vrij snel in het massieve materiaal te werken, waarbij hij op zoek gaat naar het mooiste exemplaar van de vogel die hij erin kan maken. Hij wil de vogel zo eenvoudig mogelijk houden, levend, echt, maar toch gevangen in het materiaal. Veel van het hout dat hij gebruikt vindt hij zelf.

Jaap Deelder is lid van de internationale kunstenaarsvereniging ‘Artists for Nature Foundation’, die zich bezighoudt met het organiseren van grootschalige natuurbeschermingsprojecten. Met deze vereniging heeft Jaap meegedaan met meerdere exposities in het buitenland en de bijbehorende publicaties, waaronder projecten over de Catalaanse Pyreneeën en het kanaaleiland Sark.

Jaap Deelder, die opgegroeid is in Noordwijk, woont tegenwoordig in Voorhout.

HANS VAN DUYN –

ARCHEOLOGIE

Dat Hans sterk verbonden is met de natuur is duidelijk zichtbaar in zijn massieve schilderijen. Als een archeoloog legt hij in zijn werk de eerder aangebrachte lagen weer bloot; hij probeert daarmee iets terug te zoeken dat we in de wereld zijn kwijtgeraakt. Naast natuur, zijn geschiedenis en religie belangrijke inspiratiebronnen die Hans’ weergaves een gevoel van tijdloosheid meegeven.

Hans geeft niet alleen een weergave van zijn proces, maar geeft aan zijn werk ook een stuk materie mee. Hij werkt op houten panelen waar hij met behulp van water en bindmiddel

ander materiaal op aanbrengt. Dit kan van alles zijn: aarde, zand, klei, boomblaadjes, touwtjes, jute. De lagen creëert hij met champagnekrijt, strandolie en caseïne. De schiftingsprocessen die daarbij ontstaan veroorzaken een fascinerend effect op het werk. Hij haalt lagen weg en krast in de lagen om de door hem gewenste huid te verkrijgen.

Hans heeft de lerarenopleiding tekenen gevolgd aan de Vrije Leergangen (Amsterdam) en vervolgens de Koninklijke Academie (Den Haag). Hij wordt vertegenwoordigd door diverse galeries in Noordwijk, Amsterdam en Deventer. Zij werk bevindt zich in collecties in Nederland, Engeland, België, Canada, Frankrijk en Japen.

Hans van Duyn is geboren in Noordwijk en woont en werkt alhier.

JURRIAAN VAN HALL –

GROOTS EN DIVERS

Als kunstschilder begonnen in de jaren 80, werkt Jurriaan van Hall momenteel aan het creëren van projecten. In al zijn – zeer diverse – werk is de menselijke figuur een terugkerend onderwerp. Zo hebben zijn sculpturen in de Noordwijkse openbare ruimte de menselijke figuur als basis. Het zijn beelden die een onverhulde importantie uitstralen. Van Hall werkt met heel verschillende materialen: polyester, kneedepoxy, brons, keramiek, marmer, piepschuim, als ook met nieuwe media; een kunstvorm waarmee hij al vroeg in zijn kunstenaarschap is gaan experimenteren. Het werken in zo veel diverse kunstvormen heeft tot een aantal zeer indrukwekkende projecten geleid, waarmee de toeschouwer in deze tentoonstelling kennis kan maken.

Jurriaan is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) en de Rijksacademie Amsterdam. Ook heeft hij een opleiding gevolgd aan de Royal College of Art in Londen. Al op jonge leeftijd is de kunstenaar in binnen- en buitenland gaan exposeren; eerst met After Nature, later individueel. Inmiddels heeft de kunstenaar zijn sporen verdiend. Het stedelijk museum De Lakenhal heeft in 1997 een overzichtstentoonstelling van zijn werk gepresenteerd, waarbij een lijvige biografie is verschenen. In 2004 is Jurriaan van Hall verkozen tot ‘Kunstenaar van het Jaar’. In 2007 onthulde de gemeente Noordwijk het beeld Family op de Koningin Wilhelminaboulevard. Het werk Inner/Space Out is in 2013 langdurig (onbepaalde tijd) in bruikleen gegeven aan Space Expo in Noordwijk. Een recent werk van de kunstenaar in de openbare ruimte is het monument voor de Engelandvaarders aan de kust van Katwijk, onthuld in 2017.

Jurriaan is op 10-jarige leeftijd in Noordwijk komen wonen en woont nu in Amsterdam. Hij werkt vanaf 1998 in het voormalig atelier van Charlotte van Pallandt aan de Gooweg.