De Mallejan

Het museum ontving woensdag 4 september maar liefst 253 werken van de bekende schilder Leon Senf. De schenking uit handen van zijn achter kleinzoon Wouter Senf betekent een enorme aanwinst voor de collectie van het museum. Het betreft olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en veel schetsen.

Hoe belangrijk is het als werken van kunstenaars behouden blijven voor de toekomst.

Leon Senf, in Noordwijk wereld beroemd om zijn Boulevard prent, is een van deze kunstenaars.

Van zijn achter kleinzoon Wouter Senf heeft het Museum Noordwijk een schenking gekregen van 253 werken. Een enorme aanwinst voor de collectie. Het betreft olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en veel schetsen over  onderwerpen, zoals het landleven, de werkende mens, portretten, dorps- en stadsgezichten en dieren. (veel paarden en schapen) .

Leonardus, Johannes Senf, Leon Senf, werd op 11 maart 1860 in Delft geboren. Hij trouwde op 27 augustus 1884 met Elisabeth Winkelman. Zij kregen vier kinderen. Op 3 september 1940 overleed hij te Alkmaar. Hij ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk.

Van jongs af aan tekende hij. Voor verf en penselen was geen geld. In 1878 trad hij in dienst bij de Porceleyne Fles te Delft als leerling plateelschilder, waar hij na de pensionering van zijn leermeester Cornelis Tulk, Chef d ’atelier werd.

Om zich verder te ontwikkelen kreeg hij les op de Polytechnische School, de voorganger van de T.U te Delft. Ook volgde hij lessen aan de Haagse Academie. Hij was lid van de Pulchri studio en de Haagse kunstkring, waar hij ook exposeerde.

Na dat hij 28 jaar in Voorburg had gewoond verhuisde hij in 1918 naar Noordwijk., waar hij in 1926 een huis aan de Duinweg liet bouwen, dat hijzelf had ontworpen. Hij noemde zijn huis ELCAPA, de voorletters van zijn naam, van zijn vrouw en vier kinderen. Het huis staat er nog steeds en heeft nog dezelfde naam. In de gevel is een door hem ontworpen tableau ingemetseld met als titel: Labor Sacratus. ( Arbeid Adelt)

Naast zijn werk bij de Porceleyne fles bleef hij in zijn vrije tijd ook tekenaar, kunstschilder en graficus. Hij werkte in de natuur o.a. in Elspeet, Zuid Limburg, Brabant, langs de Zuiderzee en vooral ook in Noordwijk. Hij illustreerde ook boeken, waaronder het boek: De geschiedenis van een kraai geschreven door Mea Verwey, dochter van Albert Verwey.

Onder de geschonken werken bevinden zich o.a. een portret van Mevr. Senf, Jacob Haasnoot, “De Hakkelaar” , een schelpenkar met paard ervoor en de Mallejan.

Elisabeth Senf- Winkelman

Oude man met baard

De Hakkelaar

Maaiers in het veld

Expositie 1+1+1+1 = één

expositie Wie de schoen past . . . .