Museum Noordwijk mooie Berkemeier rijker

Jaques Dekker met de aquarel die in het bezit is gekomen van het Genootschap Oud Noordwijk en te zien zal zijn in Museum Noordwijk. De aquarel van Ludolph Berkemeier geeft een beeld geeft hoe de doorkijk naar het huidige Gat van Palace er rond 1900 uitzag.

Dankzij de welwillende medewerking van lid van de tentoonstellingscommissie van het Genootschap Oud Noordwijk Jaques Dekker heeft het Museum Noordwijk een mooie aquarel van Ludolph Berkemeier aan haar collectie kunnen toevoegen. Het gaat om een doorkijk naar het voormalige Calisplein dat nu bekend is als het Gat van Palace.

Jaques Dekker, zelf een begenadigd kunstschilder, is als lid van de tentoonstellingscommissie van het Genootschap Oud Noordwijk zeer actief met onder meer het organiseren van de wisseltentoonstellingen in Museum Noordwijk. Bovendien zoekt hij ook al jaren naar kunstwerken die een aanwinst zouden kunnen zijn voor de collectie van het genootschap. De aangekochte aquarel van Ludolph Berkemeier ‘Doorkijk over het Calisplein’ is een resultaat van zo’n zoektocht. Het aangekochte kunstwerk toont het beeld van rond 1900 van de  huisjes aan de kop van de Hoofdstraat en de doorkijk naar het Calisplein met de daar aanwezige waterpomp en de masten van enkele bomschuiten die op het strand lagen. “De waterpomp verschafte de gezinnen in Noordwijk aan Zee van drinkbaar water en werd gebruikt tot de Watertoren zijn intrede deed. Het tafereel is dichtbij ‘Dorpzicht’ (de huidige locatie waar nu bloemenbinderij H.C. Heemskerk  gevestigd is) waar Berkemeier in de Hoofdstraat woonde.” Ludolph Berkemeier woonde en werkte van november 1896 tot 1930 (waar hij ook overleed) in Noordwijk en heeft een rijk oeuvre achter gelaten. “Door zijn zeer gedetailleerde kunstwerken weten wij precies hoe Noordwijk in de jaren dat hij hier werkte er uit heeft gezien. Zo heeft hij van de doorkijk naar het Calisplein zes verschillende versies gemaakt waar op elke weer nieuw details te zien zijn.”

Berkemeier kreeg zijn opleiding tot landschapschilder aan de academies van Düsseldorf en Weimar. In 1893 vestigt hij zich net onder Amsterdam in Baambrugge. Hij werd lid van de kunstenaarsvereniging ‘Arti et Amicitiae’ (Kunst en Vriendschap) en ontmoette er  de tien jaar oudere 2e voorzitter van die vereniging Jan H. Wijsmuller. Wijsmuller, een zeer sociaal mens, had er o.a. de specifieke taak om jonge kunstenaars te begeleiden en het is dan ook niet ondenkbaar dat nestor Wijsmuller Berkemeier aanspoorde om naar Noordwijk te gaan. Er waren weinig kunstschilders actief en tegelijkertijd verbleven er wel kapitaalkrachtige Duitsers in Huis ter Duin. Het is bekend dat die combinatie ervoor zorgde dat Berkemeier een zeer goede boterham verdiende met zijn kunstwerken. Wijsmuller zelf verbleef ook de nodige tijd in Noordwijk en uit overgebleven werken is bekend dat zij conform de overtuiging van kunstacademie Weimar er samen op uit trokken om in ‘plein air’ dezelfde taferelen vast te leggen. Dat alles gaat samenvallen in de wisseltentoonstelling die gepland staat voor 2022 waar de werken van Berkemeier en zijn nestor Wijsmuller te bewonderen zullen zijn in Museum Noordwijk. De ‘nieuwe’ Berkemeier zal daar zeker een mooie plek in krijgen.

Tijdelijk gesloten i.v.m. Corona crisis

Abonneren op nieuws