Door de aankoop, mede mogelijk gemaakt door derden, heeft de werkgroep textiel, accessoires en sieraden met twee kostuums inclusief bijpassende sieraden en schoeisel haar collectie op een mooie manier kunnen aanvullen.

Sjaan van Kekeren (rechts) en Cobi Peschier van de werkgroep Textiel, accessoires en sieraden van het Genootschap Oud Noordwijk zijn erg blij met de aankoop van twee complete kostuums inclusief de bijpassende sieraden die rond 1815/1825 in Noordwijk werden gedragen.

De dameskostuums die in Noordwijk gedragen werden rond 1815/1825 waren nog niet in het bezit van het museum en maken de collectie kledingstukken die tussen 1800 en 1980 gedragen werden compleet. Coördinator van de werkgroep, Sjaan van Kekeren, is erg ingenomen met de geboden mogelijkheid om de kostuums aan te kopen. “De twee kostuums geven een goed beeld van de klederdracht die toen gedragen werd. Ze zijn voorzien van bloemmotieven en hebben mooie tinten. Het geheel heeft een fleurige uitstraling. Wij hebben zowel de boven- als de onderkleding kunnen aankopen, inclusief schorten, omslagdoek, kanten kap, schoudermantel en bijpassend tasje. Ik had ze nog niet eerder zo volledig onder ogen gehad. Het mooie is dat wij ook de bijpassende sieraden hebben kunnen aankopen, waaronder een verguld ijzer. Omdat de fluwelen muiltjes  er ook onderdeel van uitmaken kunnen wij straks in het museum twee complete kostuums uit die vroege periode laten zien.” De kostuums werden gedragen door de beter gesitueerde vrouwen in Noordwijk. Echtgenotes van reders en welgestelde boeren. De kostuums vormen door hun fleurige uitstraling een schril contrast met de kleding die in de daaropvolgende Victoriaanse tijd werd gedragen. Ingegeven door een rouwende Engelse koningin werd er in die periode egale donkere kleding gedragen in de kleuren zwart, donkergroen en blauw. Na de Victoriaanse tijd werd het allemaal weer wat minder stijf. “Het grappige uit die periode is dat er subtiele verschillen te zien waren in de kleding die in Noordwijk, Katwijk en Zandvoort gedragen werd. Zo rond Wereldoorlog 1 verdween de klederdracht uit het straatbeeld. De opkomst van het toerisme zorgde ervoor dat ook de kleding veranderde. Noordwijkse ingezetenen gingen daarin mee. Met het overlijden in 1980 van een Noordwijkse die tot haar dood in een vorm van klederdracht door het dorp liep met zwarte kledij tot over haar knie was de klederdracht definitief verdwenen.” Het mooie van het werk van de werkgroep textiel, accessoires en sieraden is dat het blijvend te bewonderen is in Museum Noordwijk.