Op zaterdag 18 januari is Jaap Deelder in Museum Noordwijk om de bezoekers uitleg te geven over zijn werk dat onderdeel uitmaakt van de wisseltentoonstelling ‘Nieuwe Meesters’. Die expositie is momenteel in het museum aan het Jan Kroonsplein te bewonderen.

Jaap Deelder werkt zowel in Twente als (hier) thuis in Voorhout aan zijn kunstwerken. Een aantal daarvan is te bewonderen op de tijdelijke tentoonstelling in Museum Noordwijk.

Jaap Deelder maakt prachtige kunstwerken van voornamelijk vogels in hout en steen, die zijn weg vinden naar talloze liefhebbers. “Ik ben, doordat mijn vader werkte voor Staatsbosbeheer, opgegroeid in de dienstwoning van de landschapsorganisatie aan de Duinweg. Hout en gereedschappen waren ruim voorhanden om mee te experimenteren. En dat deed ik dan ook. Op mijn 17e wist ik welke richting ik uit wilde. Vogels in hout vereeuwigen in de ruimtelijke omgeving. Dat zal wel te maken hebben met het gegeven dat de belangstelling voor de natuur mij met de paplepel is ingegoten. Ik ben een autodidact. Ik heb 39 jaar speciaal onderwijs gegeven aan kinderen in Noordwijk en ben in de overgebleven vrije uren mij steeds verder gaan bekwamen in eerst houten en later ook stenen kunstvoorwerpen. De kunstwerken, die ik maak, beginnen met weglaten of je nu in hout of met steen bezig bent. Je werkt van het grote naar het kleine. Een boomstam zaag je diagonaal om de eerste aanzet van een vogel in vogelvlucht te creëren. Die grove opzet moet wel kloppen om ook de daarna volgende verfijning te laten slagen. De houding die ik voor ogen heb maar ook de verhoudingen moeten kloppen. Wat ik ook belangrijk vind is dat de spanning aanwezig is. Ook van een vogel die zichtbaar zit te dutten. Voor mij is en blijft belangrijk dat mijn kunstwerken kwaliteit hebben. Dat wat ik beoog er vanaf spat. Over de artistieke kwaliteit mogen anderen oordelen.”                        Jaap Deelder heeft sinds zijn 17e  naar schatting zo’n 1.300 kunstwerken gemaakt waarvan het overgrote deel verkocht is. In de beginjaren deed hij een maand om een voor hem acceptabel kunstwerk te maken, nu is dat gemiddeld, afhankelijk van de grootte, één of  twee weken. Inspiratie voor nieuwe werken doet hij op in binnen- en buitenland. “Ik was onlangs hier in de polder aan het wandelen en zag daar een zeearend. Die ga ik ooit nog maken maar dan wel op ware grootte. Deelder werkt zowel thuis aan zijn kunstwerken als op de boerderij van zijn promotor in Twente. “In Twente kan ik zonder overlast te veroorzaken werken. Ik kan het mijn buren hier in Voorhout niet aandoen om regelmatig met een motorzaag in de weer te zijn.” Zijn werk vindt zijn weg naar galerieën maar ook op exposities met andere kunstenaars is zijn werk te zien. “Ik was dan ook blij met de mogelijkheid om met anderen een deel van mijn kunstwerken te laten zien in Museum Noordwijk.” Dat kan nog tot 26 april van dit jaar. Maar wilt u Jaap Deelder zelf ontmoeten kom dan naar Museum Noordwijk op 18 januari. Hij heeft een geweldig, inspirerend verhaal.

Abonneren op nieuws

Noordwijk’s nieuwe meesters