Hans Van Duyn licht zijn kunstwerken toe in Museum Noordwijk

Op 2 november is kunstschilder Hans van Duyn aanwezig in Museum Noordwijk waar hij met vijf andere in Noordwijk wonende of werkende collega’s invulling geeft aan de wisseltentoonstelling ‘Nieuwe meesters in Noordwijk’. Van Duyn zal aanstaande zaterdag zijn werken en werkwijzen uit de doeken doen aan iedereen die daar geïnteresseerd in is.

Na de lerarenopleiding tekenen in Amsterdam en vervolgens de Koninklijke Academie in Den Haag succesvol te hebben voltooid is Van Duyn (58) vanaf begin jaren negentig bezig als kunstschilder. “De opleidingen heb ik met name gevolgd om mij te bekwamen in het tekenen en schilderen. Bezigheden waar ik al van jongs af aan mee bezig was. Mijn stelling is dat de basis op orde moet zijn om goed werk af te kunnen leveren.” Dat hij dat doet tonen zijn werken op de wisseltentoonstelling in Museum Noordwijk maar ook de werken die te zien zijn bij Bertram Interieur waar hij in het souterrain van de winkel sinds 6 jaar zijn atelier heeft. De combinatie van de moderne meubels en zijn werk maakt duidelijk hoe deze elkaar kunnen versterken in menig interieur. “Mijn werken maak ik meestal op watervast triplex beplakt met jute omdat mijn manier van werken zorgt voor relatief zware eindresultaten. Om krom trekken te voorkomen breng ik aan de achterkant van de werken in wording een versteviging aan. Op de voorkant worden allerlei soorten materialen aangebracht, waaronder aarde, zand en klei, wat er ook van kan zorgen dat er takjes en boombladeren tussen zitten.” Hans gebruikt onder meer champagnekrijt dat hij oplost in water, standolie en caseïne (eiwit van een kaasrestant). De combinatie van de twee laatste zorgt er voor dat zijn werken in de loop der tijd niet verkleuren. “Het is eigenlijk een olieverf op waterbasis die je ermee creëert. Het maakt het mogelijk om flinterdunne lagen aan te brengen waar ik vervolgens in kan schrappen en lijnen kan kerven (dit lijkt op de etstechniek, waar van Duyn op is afgestudeerd, red.).”Ik zie mijn werk als een verbeelding van de herinnering zoals Armando ooit zei. Ik ben niet religieus maar vind wel inspiratie in de religie. Zo word ik elke keer weer geraakt bij het zien van iconen. Je ziet die ook terug in mijn werken. In de typering van beeldend archeoloog zoals Jaques Dekker bij de opening van de wisseltentoonstelling in Museum Noordwijk mijn werk noemde kan ik mij ook goed vinden. De geboren en getogen Noordwijker Van Duyn heeft naast zijn kunstenaarsbestaan altijd een paar dagen per week les gegeven. “In Haarlem heb ik dat 30 jaar gedaan en geef ik nog altijd les. Eerst aan mensen die verbonden waren aan de sociale werkplaats en partieel leerplichtigen. Later zijn dat ook vluchtelingen geworden uit landen uit Syrië, Eritrea en Afghanistan.  Het gaat daarbij vooral om het bijbrengen van de Nederlandse taal maar wat zou het mooi zijn als er meer ruimte beschikbaar zou zijn voor culturele zaken. Ik probeer deze mensen op de rails te helpen en ben ervan overtuigd dat kunst en muziek daarbij zal helpen.

” Hans van Duyn: een bevlogen mens en kunstschilder. U kunt hem ontmoeten op 2 november in Museum Noordwijk. Hij is daar aanwezig vanaf 11.00 uur tot 15.00 uur ’s middags.

Hans van Duyn begint zijn kunstwerken door de lagen horizontaal aan te brengen. Dat is onder meer nodig om water en verf goed uit te laten vloeien. Het vervolg wordt gedag op de bekende schildersezel. Ontmoet Hans op 2 november in Museum Noordwijk. Hij geeft dan graag aan iedereen tekst en uitleg.

Abonneren op nieuws

Noordwijk’s nieuwe meesters