Penningmeester Kees Langeveld van het Genootschap Oud Noordwijk en Jaques Dekker met het schilderij ‘Na de bui’ dat sinds afgelopen vrijdag onder veel meer te bewonderen is in Museum Noordwijk.

Het Genootschap Oud Noordwijk heeft met Noordwijker Jaques Dekker een overeenkomst kunnen sluiten om vijf , voor het Museum Noordwijk, belangrijke  werken uit zijn privé collectie aan te kunnen kopen. Het gaat om vier werken van Ludolph Berkemeier en één schilderij van Gerhard Arij Ludwig ‘Morgenstjernje’ Munthe.

Beide partijen zijn zeer ingenomen met de overeenkomst. Jaques Dekker: “Ik ben, naast mijn bezigheden als vrijwilliger van het genootschap waaronder lid van de tentoonstellingscommissie, zeer betrokken bij de collectie schilderijen in het museum. Al jaren zoek ik op nationale en internationale veilingen naar werken die passen binnen de collectie. Ik heb de werken die nu in bezit komen van het genootschap ooit bij veilingen of via particuliere eigenaren aangeschaft met de bedoeling om ze aan de collectie van het museum toe te kunnen voegen en tentoon te stellen. Leuk om te vermelden is dat ook de particulieren die wens hebben geuit.” De werken worden gefaseerd aangekocht. Kees Langeveld, penningmeester binnen het bestuur van het genootschap, zegt verheugd te zijn over de afspraak. “Berkemeier en Munthe zijn allebei belangrijke schilders die in Noordwijk hebben gewoond en gewerkt en dus behoren ze bij het erfgoed dat het genootschap wil bewaren en tonen.” Het bestuur van het genootschap ziet kijkend naar de vaste collectie van Museum Noordwijk een aantal belangrijke, unieke trekkers voor bezoekers. Dat zijn de schilderijen van gerenommeerde schilders als Berkemeier en de vazen van de Noordwijkse fabriek ‘De Kroon’. Van beide zijn in de afgelopen periode belangrijke werken verworven die nu al maar straks als de nieuwbouw van het museum gerealiseerd is een nog prominentere plek krijgen. De werken van Berkemeier die nu zijn verworven hebben de omschrijving ‘Wachten op de vloed’ waar mooi te zien hoe groot de bomschuiten waren die jarenlang het strand van Noordwijk hebben gedomineerd. Naast dit olieverfschilderij is er een ander olieverfschilderij aangeschaft met de titel ‘Na de bui’ waar een mooie doorkijk op te zien over het voormalige Calisplein. Een derde werk is een aquarel die een net ander beeld geeft van deze doorkijk. De vierde is ook een aquarel die het aanlanden van een bomschuit laat zien.   Naast de vier werken van Berkemeier heeft het genootschap ook een werk van Gerhard Arij Ludwig ‘Morgenstjerne’ Munthe via Dekker aan de collectie van Museum Noordwijk kunnen toevoegen. Het is een zeegezicht dat gelet op twee nagenoeg gelijke werken die wel van een datum zijn voorzien naar alle waarschijnlijkheid vanaf het Noordwijkse strand is geschilderd. Munthe (1875) woonde van 1912 tot 1922 in Noordwijk. Daarmee is het de langste aaneengesloten periode van de dertig jaar die hij in Nederland woonde en werkte. Munthe, die 51 jaar oud is geworden en begraven werd op de begraafplaats van het Groene Kerkje in Oegstgeest heeft een groot oeuvre nagelaten van voornamelijk zeegezichten.