Fotogroep X65 in Museum Noordwijk

Fotogroep X65 uit Noordwijk viert in 2015 het vijftigjarig bestaan. Het jubileumjaar wordt gevierd met onder andere een overzichtstentoonstelling in Museum Noordwijk. Op vrijdag 27 maart 2015 wordt deze expo geopend door wethouder Gerben van Duin. Deze tentoonstelling is tot 26 april 2015 te bezoeken.

Meer weten over deze enthousiaste club fotografen en zelf belangstelling in fotografie? Alle informatie is te vinden op de website van de Fotogroep. Iedereen van 16 jaar en ouder kan lid worden: het lidmaatschap bedraagt 50 euro per jaar.

Vijftig jaar Fotogroep X65
De fotogroep X65 uit Noordwijk heeft heel wat ups&downs gekend in hun vijftigjarig bestaan, maar alle tegenslagen werden overleefd. ‘We blijven gewoon doorgaan’, vertelt voorzitter Edgar de Vries optimistisch. ‘Met de activiteiten in dit jubileumjaar hopen we iedereen die het leuk vindt om te fotograferen, te inspireren’.

Jubileum
Momenteel zijn er zo’n dertig leden, maar het ledental schommelt nog wel eens. ‘Er is een harde kern, maar we zouden graag wat meer leden willen verwelkomen’, stelt Edgar de Vries. Zelf is hij ook al 25 jaar lid van de fotogroep. ‘We komen maandelijks bij elkaar om elkaars foto’s te beoordelen, van elkaar te leren en zo de kwaliteit van je foto’s te verbeteren. We willen de fotografie naar een hoger plan brengen. Dat doen we ook door af en toe gastfotografen uit te nodigen voor een presentatie. Naast leerzaam zijn de X65-bijeenkomsten ook altijd erg gezellig’. De fotogroep viert het vijftigjarig bestaan onder meer met een overzichtstententoonstelling in Museum Noordwijk. Ook wordt er een fotowedstrijd onder jongeren bij Noordwijkse clubs en verenigingen uitgezet. ‘We willen jonge mensen inspireren om te fotograferen en mogelijk lid van onze fotogroep te worden. We kunnen wel wat verjonging gebruiken’, lacht Edgar.

Mede-oprichter
Jan Bedijn (82) was vijftig jaar geleden een van de acht oprichters van fotogroep X65. Het achttal was lid van een andere fotoclub in Noordwijk, maar vond dat er te weinig voortgang in zat. ‘Toen hebben we zelf maar een clubje opgericht’, vertelt Jan. Over de betekenis van de naam is hij duidelijk: ‘We konden geen andere naam vinden, iemand stelde X65 voor, en dat is het toen geworden. Behalve dat het verwijst naar het oprichtingsjaar, betekent het verder niks’. Inmiddels is Jan het oudste lid van de club, hij fotografeert nog steeds: ‘Nu even wat minder, maar ik ben nog steeds actief in de club’. Als een van de laatsten – zo rond 2008 – ging hij over van analoge naar digitale fotografie: ‘Ik ben nog steeds van mening dat een dia niet op kan tegen digitaal. Ik heb mijn oude Minolta nog steeds. Het mooie is: de lenzen passen op mijn digitale Sonycamera.’
Zijn passie voor fotografie dateert uit de jaren ’50, toen hij nog in de visserij werkzaam was. Later kwam Jan in de beveiliging terecht, eerst bij Estec en de laatste twintig jaar van zijn werkzame leven bij Heineken. Zijn hobby fotografie kon hij goed combineren met zijn andere grote passie: vissen. Het liefst fotografeert hij mensen: ‘Portretfotografie vind ik prachtig, vooral mijn kinderen en kleinkinderen. Maar verder fotografeer ik ook wel hoor, beetje natuur, beetje vogels’, lacht Jan. Met een foto van de ogen van zijn toen eenjarige dochter won hij een prijs: ‘Maar verder heb ik niet veel meegedaan aan prijsvragen. Ik vind exposeren veel interessanter’.

Jongste van de club
Elsa van der Zwam (22) fotografeert sinds haar zestiende en is zo’n vier jaar lid van de club. Ze is het jongste lid. Door haar studie in Utrecht is het een ‘aan-uit-relatie’ met de fotoclub, ze kan er niet altijd op de eerste dinsdag van de maand bij zijn, gelukkig lijdt haar passie voor fotografie daar niet onder. Reis- en straatfotografie hebben haar voorkeur, maar ook portretten en bruiloften fotografeert Elsa graag. Toen ze op haar zestiende verjaardag een spiegelreflexcamera kreeg, werd haar liefde voor die ze al voor fotografie had, professioneler. ‘Ik kreeg altijd positieve reacties op mijn foto’s. Moet je iets mee doen, kreeg ik vaak te horen’. Ze sloot zich aan bij de fotogroep: ‘Het is leuk om te zien hoe anderen het doen, je krijgt een bredere blik op fotografie, dat vind ik interessant. Ook de feedback die je krijgt, is heel bruikbaar.’ Dat ze als jonge vrouw tussen vooral oudere mannen zit, deert haar niet: ‘Veel leden komen nog uit het analoge tijdperk, dat heb ik niet meer meegemaakt, maar het is heel leerzaam.’ Elsa werkt als communicatieadviseur en timmert daarnaast als freelance fotograaf aan de weg: ‘Maar het blijft voor mij hobby hoor, het is leuk voor erbij, ik hoef geen fulltime fotograaf te zijn. Voor mij is vooral het creatieve belangrijk. Het vastleggen van een moment, een herinnering, dat boeit me. Foto’s geven mijn visie op gebeurtenissen weer’.

Tekst: Sybylle Kroon

Expositie 1+1+1+1 = één

expositie Wie de schoen past . . . .