Net als in de andere kustdorpen zijn er ook in Noordwijk veel kunstschilders geweest. Sommigen van hen woonden en werkten hier. Er waren ook kunstenaars die slechts tijdelijk te gast waren in onze badplaats en tijdens hun bezoek allerlei Noordwijkse taferelen vastlegden. Dat die bezoeken vooral tijdens de zomermaanden plaatsvonden is voor de hand liggend. Soms bleef het verblijf tot slechts één dag beperkt, maar het kan ook om een periode of om verschillende bezoeken gaan.
Bij Museum Noordwijk heeft men een inventarisatie gemaakt van kunstenaars die ons dorp in de loop der eeuwen wisten te vinden. Dat dit overzicht waar al vele jaren aan wordt gewerkt, nog niet compleet is, werd recent weer aangetoond. Op 2 oktober j.l. werd Museum Noordwijk een aquarel van Jan Weissenbruch ( 1822 – 1880) als schenking aangeboden. Jan Weissenbruch was in zijn tijd een bekend en gewaardeerd schilder van stads- en dorpsgezichten. Ook met zijn aquarellen, litho’s en etsen oogstte hij veel succes. Hij wordt als schilder gerekend tot de Haagse School. Als wetenswaardigheid kan verder nog vermeld worden dat hij bovendien een kundig restaurateur was. Bij de vrijwilligers die zich bezig houden met eerder genoemde inventarisatie, was niet bekend dat deze schilder ook in Noordwijk gewerkt heeft.
Op het geschonken werk is de zuidzijde van het oude vissersdorp Noordwijk aan Zee in westelijke richting te zien. Een verrassing zoals deze schenking waar men als samensteller van de inventarisatie van kunstenaars soms tegen aanloopt, maakt dit onderzoek naar ons erfgoed uit het verborgen verleden zo boeiend! Met het werk van Jan Weissenbruch is er weer een eerder ontbrekende schakel uit ons erfgoed toegevoegd aan de collectie van Museum Noordwijk.

Abonneren op nieuws

Noordwijk’s nieuwe meesters