Johan Cruijff was onze nationale voetbalheld. Zelfs mensen die helemaal niets met het spelletje hebben, zijn bekend met de figuur Cruijff. Dat geldt uiteraard voor zijn kwaliteiten bij het tegen dat balletje aanschoppen, maar ook voor z’n uitspraken die met de term Cruijffiaans aangeduid worden. Het zijn uitspraken die het midden houden tussen voetbaljargon en Amsterdams en die door menigeen als geniaal en onnavolgbaar geduid worden.

Leo Klein Diepold Biedermeier interieur uit de dertiger jaren olieverf op doek, 65,8 x 80,3 cm links onder gesigneerd: Leo Klein.Diepold collectie Museum Noordwijk

Museum Noordwijk had in haar jaaragenda voor 23 mei a.s. de opening van de tentoonstelling Uit de schaduw van Max Liebermann: Leo Klein-Diepold staan. Iedereen weet dat ook ons museum de wrange vruchten plukt van het corona-virus. Er is al een paar jaar gewerkt aan de tentoonstelling van Duitse kunstenaar die vanaf 1899 Noordwijk bezocht, er vanaf 1906 tot 1919 woonde en in 1925 de badplaats definitief achter zich liet. Nog nooit was er een publicatie over hem uitgegeven en daar kwam met de biografie die t.g.v. de tentoonstelling door het GON zou worden uitgegeven een eind aan. In dat boek zijn alle her en der gevonden puzzelstukjes tot een logisch totaal gerangschikt waarbij de puzzel nog wel diverse gaten vertoont. Het boek is eigenlijk een momentopname uit een onderzoek dat niet stopt met het verschijnen van de publicatie. Het uitstellen van de tentoonstelling maakt het mogelijk om stukjes van de puzzel die nu en mogelijk ook nog straks boven water komen alsnog in te passen. Hier komt dus de uitspraak van Cruijff om de hoek kijken!

En er is weer een puzzelstuk boven water! Een familie uit het oosten van ons land, vlak bij de Duitse grens leest op de site van ons museum dat er een tentoonstelling van Leo Klein-Diepold gepland staat. Zij zijn middels vererving vanuit Duitsland in het bezit gekomen van een bijzonder werk van de kunstenaar! Bij alle tot nu toe bekende werken ging het om portretten, landschappen, dorpsgezichten en stillevens. Nog nooit hadden de mensen die zich met eerder gememoreerd onderzoek bezig houden een interieur van de kunstenaar gezien. En zie daar: een interieur in Biedermeierstijl  uit de dertiger jaren! Leo Klein-Diepold woont dan al weer enige tijd in Berlijn niet ver van zijn vriend Max Liebermann en te midden van het opkomende nazisme. Het is als een spannend vervolgverhaal waarbij men hoopt ook de nog ontbrekende stukjes van de puzzel voor de datum van de vervangende opening op 22 mei 2021 gevonden te hebben.

Plan uw bezoek via: bezoek@museumnoordwijk.nl

Openingstijden:

Vanaf 9 oktober: