Eind oktober van het vorig jaar kreeg Museum Noordwijk een mooi cadeau; Kruidenpluksters in het Dobbelmannduin, een werk van Jan Hillebrand Wijsmuller werd door een gulle gever toegevoegd aan de collectie. In een berichtje hierover in deze rubriek was o.a. het volgende te lezen: ‘Jan H. Wijsmuller verbleef van 2 juli tot 12 oktober 1898 bij W. van Beelen en van 14 juni tot 23 augustus 1902 in villa Cato in Noordwijk. Hij trok destijds veel op met Ludolph Berkemeier en het is dan ook niet verwonderlijk dat er van beide kunstenaars diverse werken zijn van dezelfde plekjes en waar ze dus ongetwijfeld samen hebben zitten schilderen.’

Nu, begin januari 2019 is het Museum erin geslaagd om door de aankoop van het werk ‘Gezicht vanuit de Nicolaas Barnhoornweg’ uit 1898 van Jan Hillebrand Wijsmuller die eerder gememoreerde samenwerking met Ludolph Berkemeier te illustreren met beelden.

Het Museum had reeds de versie van Ludolph Berkemeier in bezit en daar is nu Jan H. Wijsmuller’s werk aan toegevoegd. Het moet een bewolkte dag zijn geweest. De Nicolaas Barnhoornweg was nog niet bestraat en de nieuwsgierige bewoonster van het hoekhuis aan de Noordzeesteeg loopt naar de schilders om te kijken of ze er iets van kunnen. Nou, dat valt niet tegen, heel herkenbaar is het. De hooiberg van de boerderij van Floor Barnhoorn kun je op allebei de werken zien net als diverse achtergevels van huizen aan de Jan Kroonsweg. Mooi ook voor de mensen die ruim een eeuw later leven en zich met deze schilderijen een goed beeld kunnen vormen van hoe het er hier zo rond de eeuwwisseling (1900) uitzag.

Vanuit de nog onverharde Nic. Barnhoornweg ziet men het hoekpand bij de Noordzeesteeg en de achterkant van huizen aan de Jan Kroonsweg en de hooiberg van de Museumboerderij, 1898

Ludolph Berkemeier, olieverf op doek, 32 x 44 cm, l.o. gesigneerd

Jan Hillebrand Wijsmuller, olieverf op doek, 35,8 x 52 cm, r.o. gesigneerd

Expositie 1+1+1+1 = één

expositie Wie de schoen past . . . .