De Zee
van 9 oktober 2021 tot 20 maart 2022
Tussen ca. 9000 en 6000 jaar voor onze jaartelling steeg de waterspiegel als gevolg van het opwarmen van het klimaat en veranderde het landschap vanaf de Doggerheuvels in een zee. Dat verdronken land bood kansen voor vissers en jagers. De mens en de natuur die zich geleidelijk ontwikkelden, waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanuit recente archeologische vondsten kan men zich een steeds beter beeld vormen van deze prehistorische tijd. De zee bepaalde de leefwijze van de mensen die zich aan de boorden ervan een bestaan opbouwden. Net als andere plaatsen aan de kust ontstond het vissersdorp Noordwijk aan Zee op een plek waar de duinenrij laag was zodat er bij de bevoorrading van de vissersschuiten niet eerst allerlei hoge barrières genomen moesten worden. In de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelt Noordwijk aan Zee zich geleidelijk tot badplaats. Een bezoek aan zee werd vooral gezien als heilzaam voor lichaam en geest. De toeristen konden gebruik maken van de diverse hotels en pensions voor hun verblijf. Na het badhotel Konijnenburg werden onder andere de hotels en pensions Huis ter Duin, Noordzee en Hollander gebouwd. In het spoor van de badgasten volgden ook de kunstenaars die het licht langs de kust wisten te waarderen. Die grote plas water werkt als een spiegel en reflecteert de zonnestralen met als gevolg dat de hoeveelheid licht aan de kust beduidend groter is dan meer landinwaarts. Meer licht betekent ook dat de kleuren sterker worden. Meer licht en sterkere kleuren zijn de reden waarom veel schilders juist naar de kust trokken. De zee en haar kunstenaars vormen een ijzersterke combinatie en daarmee ook de motivatie om De Zee tot onderwerp van deze tentoonstelling te kiezen. In de tentoonstelling worden onder andere de verschillen zichtbaar gemaakt in de verbeelding van de zee door kunstenaars van toen en nu. Van die laatste groep zijn de werken tevens te koop.

Ontdek de tentoonstelling!