DE NIEUWE FUSIEGEMEENTE NOORDWIJK

De splitsing

In 1231 werd de grafelijkheid Nortich verdeeld tussen twee broers Wilhelmus en Gerardus, frates de Northeke. Zo ontstonden de twee hoofdkernen Nortich (Noordwijk en Noordwijk Binnen) en Nortich in den Houte (Noordwijkerhout en vanaf 1400 De Zilk). De tentoonstelling 1+1+1+1 = één geeft een overzicht van de historische ontwikkeling van de vier kernen vanaf de splitsing tot de eenwording van de fusiegemeente Noordwijk op 1 januari 2019 jl. Met foto’s, film, schilderijen en objecten wordt de eigenheid van de vier afzonderlijke kernen belicht. Een film geeft een impressie van de oude kernen in transitie naar een nieuw gezicht, met nadruk op de grote veranderingen vanaf de 19e eeuw.

The Split

In 1231 the county Nortich was divided between two brothers, Wilhelmus and Gerardus. As such, two main village-cores began to take shape: Nortich (Noordwijkon-Sea and Inner Noordwijk) and Nortich in den Houte (Noordwijkerhout, and since 1400 also De Zilk). The exposition 1+1+1+1=one presents the historic development of the four cores, from the split until the reunion of the ‘greater’ (merged) municipality Noordwijk on 1 January 2019. With photographs, film, paintings and objects, the identity of the four separate village-cores is highlighted. A film shows an impression of the old cores in transition to a new town image, emphasizing the great changes in the 19th century.

De fusie

Het getoonde werk verwijst naar het potentiële effect dat het samengaan van de kernen kan hebben op sociaal, economisch en cultureel vlak. De roerige geschiedenissen en de daaruit volgende veranderingen hebben ertoe bijgedragen dat na bijna 800 jaar de vier kernen weer (bijna vanzelfsprekend) een eenheid gaan vormen. Uiteindelijk komen we allemaal uit hetzelfde gebied!

The union

The work exhibited explores the potential effect that the merging of the cores may have on social, economic and cultural areas. The turbulent histories and the resulting changes have contributed to the fact that after nearly 800 years, the four cores, almost self-evidently, have become a union once again. Indeed, we all come from the same area.

Expositie 1+1+1+1 = één

expositie Wie de schoen past . . . .