2018 – M.C. Escher in Glas

Op 20 januari opent Museum Noordwijk na een interne opknapbeurt haar deuren voor het publiek. Naast de vaste tentoonstelling is er een prachtige expositie met werk van de Noordwijkse kunstenaar Joost Wijnberg te bewonderen. Hij toont een groot aantal van zijn unieke glas in lood kunstwerken, in de stijl van Tiffany, die allemaal gebaseerd zijn op het werk van de beroemde Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972).
Escher is in binnen- en buitenland bekend geworden om zijn tekeningen en grafieken met de meest onmogelijke accenten en schijnbaar onmogelijke constructies. Wie kent niet de litho ‘Reptielen’ uit 1939. Hagedisjes die uit een boek komen lopen, daar tot leven komen en vervolgens weer in het boek kruipen. Of ‘Dag en Nacht’ uit 1938 waarbij weilanden overgaan in witte ganzen die naar de nacht vliegen en zwarte ganzen die naar de dag toe vliegen. De als graficus opgeleide Joost Wijnberg heeft tientallen werken van Escher in glas in lood gevangen. Ze worden voor het eerst in een omvangrijke tentoonstelling aan het publiek getoond. “Ik ben in 1985 min of meer in de ban geraakt van het werken met glas in lood, waarna ik mijn werk als graficus gedag heb gezegd. En dat heeft mij nooit meer losgelaten. Ik geef sindsdien cursussen in mijn atelier in Noordwijk en als hobby maak ik zelf glas in lood kunstwerken. En ik vind het nog steeds hartstikke leuk.” Wijnberg is sinds het begin van zijn tweede carrière gefocust op het werk van Escher. “Ik ben met relatief eenvoudige werken begonnen en gaandeweg heb ik steeds meer stappen gezet. Nu maak ik werken à la Escher waarvan deskundigen op voorhand zeiden dat dit niet zou kunnen in glas in lood. “ Ik maak eerst een studie van een werk van Escher. Van dat werk maak ik een scan en vervolgens ga ik aan de slag met het maken van werktekeningen. Want de aard van het werk van Escher, dat bijvoorbeeld aan de uiteinden niet lijkt op te houden is niet één op één te vangen in glas in lood, waar randen om heen zitten. Ik verdiep mij ook in figuren die hij geschetst heeft maar uiteindelijk niet verwerkt heeft in zijn definitieve tekeningen en grafieken.” Het aantal stukjes glas en de ingewikkeldheid van die stukjes bepaalt de tijd om een kunstwerk te maken. “ Een kunstwerk met 30 stukjes kost mij een dag. Maar ik heb ook werken gemaakt van zo’n 900 stukjes. Daar ben ik per werk wel vier maanden mee bezig.” Wijnberg betrekt zijn Tiffany glas uit Amerika. “Dat is toch nog steeds de bakermat voor het Tiffany glas, dat onder de naamgever een bloeitijd doormaakte. “Glas in Lood ramen werden al rond 1400 gemaakt. Ik werk met koperfolie waardoor er veel verfijnder glas in lood ramen kunnen worden gemaakt.” Kom kijken en verwonder u zelf. De unieke kunstwerken zijn te koop.

Joost Wijnberg bij een van de bekende werken van Escher ‘Band van Mobius II met Rode Mieren, dat op een prachtige wijze door hem vereeuwigd is glas in lood. Momenteel legt hij de laatste hand aan de tentoonstelling.

1 maart – 1 oktober
1 oktober – 1 maart