Tosca van den Haak

de uitzondering

 

Leuntje Antonia (Tosca) van den Haak is geboren op 23 maart 1918 te Noordwijk aan Zee. Tosca woont in haar kinderjaren aan de Hoofdstraat op de plek waar nu de Hema staat.

 Tosca kreeg al vroeg interesse in de natuur en met name in de uitzonderingen die de natuur voortbracht. Als jong meisje kon ze uren dwalen door de Noordwijkse natuur. Bij vrienden thuis ging ze regelmatig met de microscoop kijken of dieren van het mannelijk of vrouwelijk geslacht waren. Ze wilde graag biologie studeren, maar dat mocht niet van haar vader. Uit woede ging ze rond 1940 bij de pottenbakkerij van haar oom Koen Mertens sr. (1889-1953) werken. Hier werd ze praktisch opgeleid.

 

Tosca van den Haak had een duidelijke voorkeur voor de dierplastiek. De dieren boetseerde ze eerst in grove chamotte waarna ze in Noordwijk in de oven bij haar neef Koen Mertens jr. (1926) werden gebakken. In het begin waren de diertjes klein van formaat omdat ze anders niet in de oven pasten. Later toen Tosca ook in was ging werken en ze in brons liet gieten, werden de beelden groter.

Ze haalde haar inspiratie uit de Noordwijkse natuur, zoals het strand en de duinen. Tosca was ook regelmatig in de dierentuin te vinden. Ze had altijd een tekenblokje met pen bij zich zodat niets haar kon ontgaan. Tosca bekeek de dieren door een speciale bril om zo diep mogelijk in het wezen van de dieren door te dringen om uiteindelijk karakter te kunnen geven aan een ruwe homp klei. Ze zag in deze dieren iets van de mens, want de mens en het dier staan volgens Tosca dichter bij elkaar dan dat men denkt. Haar dieren lijken ook menselijke trekjes te hebben. Ze maken je vrolijk en toveren een glimlach op je gezicht. Dit was ook net de bedoeling van Tosca. Van Tosca van den Haak kan gezegd worden dat ze een van de eerste vrouwelijke kunstenaars in Nederland is geweest die zich specialiseerde in de dierplastiek.

 

 

Tosca van den Haak overleed in 2012. Museum Noordwijk heeft een grote collectie beelden van haar geschonken gekregen en kan zo een schitterend overzicht van haar oeuvre tonen.

De tentoonstelling Tosca van den Haak de uitzondering is te zien van 6 april t/m 29 september 2013 in Museum Noordwijk

Museum Noordwijk
Jan Kroonsplein 4
2202 JC Noordwijk
tel: 071 36 17 884
info@museumnoordwijk.nl

Openingstijden
1 april – 1 oktober
ma-za. 10.00 tot 17.00 uur
zo. 11.00 tot 16.00 uur
1 oktober – 1 april
di-za. 11.00 tot 17.00 uur
zo. 11.00 tot 16.00 uur

Gesloten op:
1 januari (nieuwjaarsdag)
25 december (1e Kerstdag)
26 december (2e Kerstdag)

Laatste berichten

Nieuwsbrief

Wie is online

2 bezoekers online
0 gasten, 2 bots, 0 leden

huidige tentoonstellingen

Expositie 1+1+1+1 = één

expositie Wie de schoen past . . . .