Porceleinfabriek De Kroon, Noordwijk 1906-1910

Begin 1900 zijn er bijzonder mooie en kostbare stukken plateel gemaakt in Porceleinfabriek De Kroon in Noordwijk. De fabriek stond op het terrein waar nog niet zo lang geleden het kantoor van het Zilveren Kruis zetelde. In 1906 richten Egbert Estié en Carl H. Fortmann hier Porceleinfabriek De Kroon op. Ze trokken zeer bekwame vakmensen aan om het uitzonderlijk fraaie kunst-sierporselein te vervaardigen. Henri Breetvelt (1863-1923), die ook wel de Rembrandt onder de plateelschilders wordt genoemd, werd artistiek leider. Ook kwam een flink aantal goede plateelschilders en modellenmakers in Noordwijk werken vanwege de goede – ook artistieke- vooruitzichten die de fabriek bood. De fabriek was helaas een kort bestaan beschoren. In 1910 werd het faillissement uitgesproken. Maar dat lag zeker niet aan de kwaliteit van het werk dat er is geleverd. Want er zijn – ondanks dat het maken van porselein nooit is gelukt – de prachtigste vazen en een aantal mooie tegels geproduceerd. Ook is een enkel stuk serviesgoed bekend.

Op deze overzichtstentoonstelling kunt u in het museum een kleine honderd siervazen, de tegels en het gebruiksgoed van De Kroon bekijken. Afkomstig van musea en particulieren. Zo goed als alle tot nu toe bekende werken van de fabriek zijn aanwezig. Ook is er een catalogus samen- gesteld met daarin de geschiedenis van De Kroon en een overzicht en beschrijving van de vazen, de tegels en het serviesgoed.