“CHARLOTTE VAN PALLANDT WERKEN IN NOORDWIJK”

Unieke expositie van ‘Grande Dame’ van het figuratieve beeldhouwen

Voor het eerst wordt Charlotte van Pallandt  geëerd in museum Noordwijk

Museum Noordwijk brengt dit vanaf dit voorjaar een bijzondere  tentoonstelling over de Noordwijkse beeldhouwster Baronesse Charlotte Dorothée  van Pallandt (1898 – 1997). Al sinds 1927 maakte Charlotte van Pallandt  gebruik van een atelier fraai gesitueerd in het bos achter de duinen aan de Gooweg op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout. Deze studio huurde zij van haar grote liefde Jonkheer Hugo Gevers van Kethel en Spaland. Vanaf 1967 woonde zij ook in Noordwijk. Langzaam leerde ze zichzelf het vak aan, eerst door middel van vele tekenlessen in Parijs waar zij de groten der aarde leert kennen als Maillol en Zadkine. Later kiest ze in Nederland definitief voor het beeldhouwvak; daarin gesteund door een aantal toonaangevende Nederlandse beeldhouwers die haar grote talent erkennen.

In haar werk vind je geen anekdotes, geen charme. Haar beeldhouwen gaat over volumes en over interpretatie. Ze zei er zelf over: “men moet zoeken in de beweging en harmonie van lijnen en vlakken. Deze uitspraak over haar manier van werken is waarschijnlijk ook de sleutel van haar succes als portrettist. Over portretteren zei ze: “bij het portret moet je onmiddellijk iets zien dat buiten de gelijkenis omgaat en dat moet je maken. Ik dwing de vormen in een geïnterpreteerde compositie. Het beeld moet een mooie, gesloten beweging zijn. Het karakter komt er dan vanzelf in. Het wezen of de gevoeligheid moet men niet zoeken aan de buitenkant”.

De expositie in Museum Noordwijk toont een brede collectie kunstwerken bestaande uit zowel plastieken in brons en steen, penningen als tekeningen. Door de bereidwillige medewerking van de erven en Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en bruiklenen van  museum de Fundatie in Heino en Museum de Lakenhal in Leiden,  is een aanzienlijk deel van de geëxposeerde beelden en tekeningen voor het eerst museaal te bekijken. De beroemde ‘Wilhelmina’; een kleinere bronzen versie van haar bekendste beeld de monumentale Wilhelmina in Rotterdam (en in Den Haag), is in het voorjaar van 2010 aangekocht door Museum Noordwijk. Uiteraard zal dit beeld ook te zien zijn op de expositie. Daarnaast heeft  Museum Noordwijk door intensief speurwerk de hand kunnen leggen op nooit eerder vertoonde jeugd- en atelier-foto’s en bijzondere kleinoden van de kunstenares.

Op 18 maart 2011 vindt er als opmaat voor de expositie een lezing plaats in de Oude Sint Jeroenskerk te Noordwijk. Kunsthistorica Renée Korbee (gastcurator van de expositie in Museum Noordwijk) en kunstenaar Jurriaan van Hall (werkzaam in het atelier van Charlotte van Pallandt) zullen op boeiende wijze meer inzicht geven in het leven en werk van de beroemde kunstenares.

Naast de tentoonstelling is er een film ontwikkeld waarin familieleden, collega’s  en bekenden zoals Jan Teeuwisse (directeur van Museum Beelden aan Zee) en beeldhouwster Maja van Hall (vriendin en collega uit Noordwijk) hun visie geven op de bijzondere band die zij met de beeldhouwster hadden. Deze film draait permanent in het museum en is ook op DVD te koop. Tevens is er een rijkelijk geïllustreerde catalogus verkrijgbaar.

Josine Mulder uit Almere 10.000ste bezoeker Expositie

Op 1 oktober 14.15 uur stapte nietsvermoedend Josine Mulder, na een lange rit uit Almere, het Museum Noordwijk binnen om de expositie van Charlotte van Pallandt te bezoeken. Nadat haar museumjaarkaart ingelezen was, werd ze aangesproken door de voorzitter van het Genootschap “Oud Noordwijk”, Anton Kors. Deze feliciteerde Josine Mulder met het feit dat ze de 10.000ste bezoeker aan de expositie ‘Charlotte van Pallandt werken in Noordwijk ’ is. Een uniek en fantastisch aantal bezoekers voor het Genootschap “Oud Noordwijk”.

De hobby- beeldhouwster Josine Mulder vertelde, nadat ze van de schrik was bijgekomen, dat ze al vanaf het begin van de expositie een bezoek aan Noordwijk wilde brengen om deze unieke tentoonstelling te bezoeken. Maar het weer en haar werkzaamheden in het AMC te Amsterdam weer hielden haar ervan af. Dus op het laatst dan toch maar tijd gemaakt om de expositie te bezoeken. Ze laat vol trots de publicatie van museum jaarkaart zien waarin de expositie staat aangekondigd.

Als beeldhouwster is ze zeer geïnteresseerd in de werken van Charlotte van Pallandt en is ze blij dat ze er tijd voor vrij heeft gemaakt. Geheel onbekend met kunst is Josine Mulder niet, naast haar beeldhouwen  is ze als vrijwilligster verbonden aan het AMC te Amsterdam om rondleidingen te verzorgen bij de daar aanwezige kunstwerken.

Voor alle vrijwilligers van Museum Noordwijk is het een drukke zomer geweest met vele bezoekers.

Expositie 1+1+1+1 = één

expositie Wie de schoen past . . . .