Het laatste nieuws van Museum Noordwijk

Leuke tijdelijke tentoonstelling in Museum Noordwijk

Initiatiefneemster Sjaan van Kekeren bij ‘haar’ tentoonstelling ‘Wie de schoen past’ die tot eind dit jaar te zien is in Museum Noordwijk.

In Museum Noordwijk aan het Jan Kroonsplein is tot het einde van dit jaar een leuke tentoonstelling te bezoeken onder de veelzeggende titel ‘Wie de schoen past….’ Deze tentoonstelling is mogelijk geworden door de medewerking van de bekende  Noordwijkse schoenmaker Kees van den Berg en zijn vrouw Co.

Ieder jaar maakt coördinatrice van de werkgroep textiel, accessoires & sieraden van het Genootschap Oud Noordwijk, Sjaan van Kekeren, een wisseltentoonstelling met museumstukken die in het depot van het genootschap zijn opgeslagen. “Ik heb voor dit jaar voor schoenen, die tussen 1820 en 1960 gedragen werden,  gekozen en met gebruikmaking van oude gebruiksvoorwerpen een verhaal gemaakt.  Naast de schoenen die eigendom zijn van het genootschap is ook een deel van de collectie mini schoenen van over de gehele wereld van het echtpaar Van den Berg is te bewonderen. Kees komt uit een geslacht van schoenmakers en schoenverkopers. Sinds de jaren 60 verzamelen hij en zijn vrouw schoentjes in miniformaat waarbij zij geholpen worden door familie,  vrienden en kennissen. Bovendien hebben Kees en Co mooi oud gereedschap, zoals de eerste stikmachine van Singer, maar ook handgereedschap, prachtige  spijkerbakken en leesten van ijzer en hout. Deze en nog veel meer zijn te zien op de Middenzolder van Museum Noordwijk. De band tussen het echtpaar en het genootschap bestaat al veel langer. De echtelieden waren altijd graag bereid om noodzakelijke reparaties aan bepaalde museumstukken uit te voeren. De tentoonstelling ‘Wie de schoen past’ is te zien tot het einde van dit jaar.

Locatie Museum Noordwijk, Jan Kroonsplein 4 Noordwijk aan Zee.

Gratis bezoek aan Streekmuseum Veldzicht

Voorzien van een betaalbewijs van Museum Noordwijk is Streekmuseum Veldzicht gratis te bezoeken.

Vanaf dit weekeinde is Streekmuseum Veldzicht op de zaterdagen en zondagen gratis te bezoeken door degenen die betaald een bezoek hebben gebracht aan Museum Noordwijk. Het tonen van het factuurbewijs is voldoende.

Het bestuur van het Genootschap Oud Noordwijk, dat beide musea beheert, heeft daartoe besloten om iedereen in de gelegenheid te stellen om kennis te nemen van het interessante museum aan de Herenweg en vooral ook de uitbreidingen die in de afgelopen tijd door de inzet van vrijwilligers tot stand zijn gekomen.

Streekmuseum Veldzicht is op de zaterdagen en zondagen geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De actie geldt tot en met het einde van dit jaar.

Klederdrachtgroep zoekt versterking

Noordwijk – De klederdrachtgroep Noordwijk is op zoek naar nieuwe leden. Dat kunnen dames of heren maar ook kinderen zijn.

De klederdrachtgroep vindt het leuk om de Noordwijkse klederdracht te bewaren en te laten zien op gepaste momenten. Zo waren zij te gast bij de opening van de Open Monumentendag, komen ze regelmatig in actie bij gemeentelijke activiteiten en trekken
ze op verzoek naar tehuizen of middagen voor ouderen. Ook op landelijke evenementen laat de Noordwijkse klederdrachtgroep zich zien.

Wie zich wil aanmelden kan bellen met Annemarie van Bohemen, 071 – 3616004 of met Cora Vliet Vlieland, 071 – 3611351.

Vrijwilligers beide musea ontmoeten elkaar

Coördinatoren Ben Matser en Lida van der Voort hebben het initiatief genomen om uitwisselings-bijeenkomsten te organiseren om de vrijwilligers van Museum Noordwijk en Streekmuseum Veldzicht bij elkaar in de keuken te kijken.

De bijeenkomsten maken het mogelijk om elkaar beter te leren kennen en  inzicht te krijgen in elkaars werkzaamheden.

Vrijdagmiddag 16 maart vond de eerste bijeenkomst plaats in Museum Noordwijk. Veel vrijwilligers van Veldzicht waren op de uitnodiging ingegaan.  Onder het genot van een drankje werden de medewerkers van Veldzicht door het museum Noordwijk rondgeleid door de vrijwilligers van Museum Noordwijk.

De coördinatoren van het VVV, collectiebeheer, jeugdeducatie, sierraden- en klederdrachtgroep, film- en fotogroep, modelbouw en facilitaire groep, lichtten hun werkzaamheden toe.

Het was een gezellig en interessant samenzijn en werd als zeer prettig ervaren!

Op 16 april organiseert Streekmuseum Veldzicht een tegenbezoek.

Vrijwilligers schenken prachtig schilderij aan Museum Noordwijk

Op 26 februari werd het schilderij van Leo Klein Diepold overgedragen door de schenkers Sjaan van Kekeren en Peter van der Werf aan het Genootschap Oud Noordwijk. Het schilderij zal met de ander werken die het museum al heeft van Klein Diepold te zien zijn in Museum Noordwijk.

Museum Noordwijk is weer een prachtig schilderij van Leo Klein Diepold rijker dankzij een schenking van vrijwilliger Sjaan van Kekeren en haar partner Peter van der Werf. Het schilderij werd op 26 februari officieel overhandigd aan het Genootschap Oud Noordwijk.

Het museum profileert zich, naast een unieke vazencollectie geproduceerd rond 1900 in Noordwijk, met schilderijen van kunstenaars die in Noordwijk actief zijn geweest waaronder een aantal Duitsers schilders. Eén van hen is Leo Klein Diepold. Museum Noordwijk had al enkele werken van deze kunstenaar in haar collectie en kan  daar nu dankzij beide schenkers een prachtig werk, gemaakt in 1898, aan  toevoegen. Het schilderij werd dankzij een andere vrijwilliger van het genootschap, Jaques Dekker gespot bij een veilinghuis in Munchen. Hij tipte beide latere schenkers en zorgde er voor dat het schilderij namens hen kon worden aangekocht. Sjaan van Kekeren: “Als coördinatrice van de werkgroep Textiel & Sieraden van Museum Noordwijk was ik direct erg aangetrokken door dit portret van een vooralsnog onbekende dame. Zij is te zien met een prachtige hoed en dito bewerkte sjaal. Wij schenken het graag aan het museum om ook anderen te laten genieten van het schilderij.” Jaques Dekker: “Wij weten uit onder meer de toen verschijnende badkranten dat Klein Diepold (1865-1944) vanaf 1900 een aantal maanden per jaar in Noordwijk verbleef. Hij logeerde in de voormalige Villa Jacoba aan de Strandweg dat na de bestrating de naam Noord Boulevard kreeg.” Klein Diepold is bekend geworden van zijn portretten maar hij heeft ook bekende plekken in Noordwijk Binnen en Noordwijk aan Zee vereeuwigd waaronder Huize Offem, Calorama, de Kapel en de Jan Kroonsweg. Wie hij op het geschonken schilderij heeft geportretteerd is niet bekend. Mogelijk gaat het hier om de uit Arnhem afkomstige Emilie Anna Marie Voet met wie de schilder op 30 september 1897 in Utrecht trouwde. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit juist is. Het huwelijk hield overigens niet lang stand. In 1906 huwde hij Ilse Tappenbeck, dochter van de oprichter van Huis ter Duin Heinrich Tappenbeck en liet hij aan de toenmalige Pickéweg, tegenwoordig de Erasmusweg geheten, villa Pirola met het atelier De Kolibri bouwen. Naast Leo Klein Diepold waren ook zijn vader en twee broers kunstschilders. De derde broer was kunst recensent.”  Dankzij de inzet en bereidwilligheid van drie vrijwilligers van het Genootschap Oud Noordwijk is Museum Noordwijk weer een prachtig schilderij rijker. Het maakt een bezoek aan het museum aan het Jan Kroonsplein nog weer meer de moeite waard.

Pagina 1 van 2112345...1020...Minst recente »

Museum Noordwijk
Jan Kroonsplein 4
2202 JC Noordwijk
tel: 071 36 17 884
info@museumnoordwijk.nl

Openingstijden
1 april – 1 oktober
ma-za. 10.00 tot 17.00 uur
zo. 11.00 tot 16.00 uur
1 oktober – 1 april
di-za. 11.00 tot 17.00 uur
zo. 11.00 tot 16.00 uur

Gesloten op:
1 januari (nieuwjaarsdag)
25 december (1e Kerstdag)
26 december (2e Kerstdag)

Laatste berichten

Nieuwsbrief

Wie is online

4 bezoekers online
1 gasten, 3 bots, 0 leden

huidige tentoonstellingen

Wie de schoen past . . . . .